De specificaties van ODF 1.2 zijn nu officieel goedgekeurd door de open standaardenorganisatie OASIS. De specs worden later deze week gepubliceerd, meldt de IDG News Service. Versie 1.2 is een flinke verbetering ten opzichte van versie 1.1, die in 2006 werd uitgebracht. ODF 1.2 stond voor een jaar later gepland, maar liep grote vertraging op.

Betere spreadsheets

De belangrijkste vernieuwing is de verbeterde ondersteuning van spreadsheets. Versie 1.1 kende gebreken op het gebied van spreadsheets. Zo ontbrak de complete beschrijving van formules. Versie 1.2 heeft wel een eenduidige omschrijving van spreadsheetformules.

Ook nieuw in ODF 1.2 is de ondersteuning van RDF. Deze W3C-standaard laat gebruikers tekst in documenten linken naar andere zaken dan alleen een URL, zoals een V-Card of een agenda-item. De nieuwe versie moet ODF aantrekkelijker maken voor het bedrijfsleven.

Microsoft

Microsoft heeft versie 1.1 van ODF geïmplementeerd sinds Office 2007 SP2. Het bedrijf werkt nog aan ondersteuning voor versie 1.2, die diverse concurrenten al wel toepassen. Microsoft zal naar verwachting in april de support voor ODF 1.2 bekendmaken. ODF-voorstanders hebben meermaals kritiek geuit op de support die Microsoft biedt voor het open bestandsformaat, dat concurreert met het oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde OOXML (Office OpenXML). OOXML is ook een internationale open standaard.

Gebruikers van Office op de Mac missen bijvoorbeeld support voor ODF. Microsoft Office 2011 en Apple iWork ondersteunen het niet en Oracle biedt geen plug-in. OpenOffice, en afgeleide pakketten als LibreOffice, bieden wel ODF-support voor Mac OS X.