Microsoft biedt nu het SP2 voor Office 2007 aan. Eén van de belangrijkste verbeteringen is de 'native' ondersteuning voor ODF (open document format). Daarnaast krijgen de kantoorapplicaties ondersteuning voor Adobe's PDF ingebouwd en brengt SP2 verbeteringen voor het prestatieniveau van mailclient Outlook. Naast die toevoegingen bevat het pakket ook alle patches die zijn uitgekomen voor Office 2007.

Hans Bos van Microsoft Nederland legt uit dat de ondersteuning voor andere bestandsformaten al wel mogelijk was, maar dan met plugins. Gebruikers en beheerders kunnen nu ODF of PDF als standaardformaat instellen, zodat documenten altijd in dat gekozen formaat worden opgeslagen.

Plugins niet achterhaald

Volgens Bos is de voornaamste verandering nu dat ODF en PDF nu gewoon onder Office en Microsofts bedrijfssupport daarvoor vallen. De plugins zijn hiermee niet achterhaald, stelt Bos. "Die bieden ook ondersteuning voor oudere Office-versies: 2003, XP en 2000." Microsoft zelf heeft geen plannen om ODF- of PDF-ondersteuning op te nemen in die voorgaande versies van zijn kantoorpakket. Die software valt ook niet meer onder de algemene support waarbij de producent nog nieuwe functies toevoegt.

De voorgaande versie, 2003, is net overgegaan naar de uitgebreide supportfase. Daarbij voegt Microsoft geen functies meer toe maar dicht het alleen nog kritieke beveiligingsgaten. Bedrijven kunnen wel betalen voor andere support in die verlengde fase. De ondersteuning voor de oudste versie, Office 2000, zit al sinds 30 juni 2006 in de uitgebreide fase. Die vervalt geheel op 14 juli dit jaar. Het uit 2001 stammende Office XP valt sinds 11 juli 2006 onder de uitgebreide support en krijgt na 12 juli 2011 geen support meer.

Openheid

De externe plugins voor Office zijn mede door Microsoft ontwikkeld, maar ook door een concurrent als Sun Microsystems. In sommige gevallen gaat het zelfs om open source-software. De nu in Office zelf opgenomen ondersteuning is niet gebaseerd op die open source-code, maar bouwt wel voort op de kennis en ervaring daaruit, aldus Bos.

Hij zegt dat Microsoft met SP2 voor Office 2007 goed aansluit op het open ict-beleid van de Nederlandse overheid, zoals uitgedragen door het programmabureau NOiV (Nederland Open in Verbinding). "Het past ook in Microsofts strategie om klanten keuze te geven. Dit is het zestiende bestandsformaat dat native in Office zit."

Update:

Microsoft heeft SP2 niet volgens plan vanmiddag om 15:00 Nederlandse tijd vrijgegeven. De downloadlink in het SP2-supportdocument en in het nu gepubliceerde Amerikaanse persbericht verwijst naar een nog niet bestaande download.

Update2:

De Nederlandse uitvoering van SP2 (voor Nederlandstalige installaties van Office 2007) komt tegelijk uit met de algemene uitvoering. Die nu echter nog niet beschikbaar is. Microsoft Nederland meldt dat het nu 'in chat' is met de Amerikaanse organisatie over het uitblijven van de download.

Update3: Microsoft bevestigt dat "er iets mis is gegaan met het live zetten". SP2 wordt nu verdeeld over meerdere servers en de producent verwacht dat de software om 19:00 Nederlandse tijd beschikbaar is.