Een paar maanden geleden heeft blogger en IBM-werknemer Rob Weir een test uitgevoerd om te kijken hoe de Office 2003-plugins van CleverAge en Sun werkten. Spreadsheets gemaakt in Googledocs, KSpread, Symphony, OpenOffice, CleverAge en Suns plugin werden onderling uitgewisseld. De resultaten vielen niet tegen. Alleen de documenten die waren gemaakt in KSpread en Symphony werden niet goed geopend in CleverAge. Verder ging het allemaal goed.

Maar ondertussen is er het een en ander veranderd. De grootste verandering is dat Service Pack 2 voor Microsoft Office 2007 is uitgekomen, die ondersteuning voor ODF toevoegt. Dus heeft ODF-architect Weir van IBM de test opnieuw uitgevoerd, met ronduit bedroevende resultaten.

SP2-eigen

SP2 had interoperabiliteit moeten brengen tussen Office 2007 en andere pakketten. Maar nu blijkt dat documenten die in SP2 zijn gemaakt alleen goed worden ingelezen in SP2 zelf en met de CleverAge Plugin. SP2 leest alleen ODF-documenten die ook in SP2 zijn gemaakt.

Overigens is op andere punten de interoperabiliteit ook achteruit gegaan. Een spreadsheet gemaakt in OpenOffice wordt nu niet meer goed gelezen in bijvoorbeeld KSpread. Een document gemaakt in ClaverAge wordt weer niet goed gelezen in Symphony.

Werk aan de winkel

Weir is in ieder geval teleurgesteld. Dit is een stap terug, maar hij wil ook vooruit kijken. “Dit is alleen maar code. En code kan opgeschoond worden. We weten precies wat er nodig is voor goede interoperabiliteit voor spreadsheets. En in feite bestaat alle code al die daarvoor nodig is."

"Het enige wat we nu nog nodig hebben is dat we het echt gaan doen, zonder te ver vooruit te lopen of te ver achter te blijven bij andere implementaties. Dat is meer een kwestie van timing en coördinatie dan van techniek.”

Bron: Techworld.