De economische organisatie voorspelt voor 2009 een nulgroei, terwijl de IT-sector dit jaar nog met 4 procent toenam. Zelfs een afname van de omzetten wordt niet uitgesloten. Dat staat in de IT Outlook 2008. De organisatie denkt dat na 2009 de groei weer ingezet kan worden, alleen hangt dat wel af van enkele factoren zoals investeringen in productontwikkeling.

De OECD is een vereniging van 30, voornamelijk westerse landen, waaronder Nederland.

Niet-lidstaten

Ondanks de sterke economische groei in opkomende economieën zoals China, Rusland en India, zijn de bestedingen aan IT producten daar dit jaar al fors afgenomen. Die trend zal zich volgend jaar doorzetten, voorspellen de onderzoekers.

Vooral producenten van halfgeleiders zoals NXP en Intel zullen in 2009 in zwaar weer terecht komen. De OECD verwacht voor chipproducenten een verlies van 6 procent. In 2008 zou de sector een winst hebben geboekt van 2,2 procent. Eerder deze maand publiceerde onderzoeksbureau iSuppli nog cijfers waaruit bleek dat de halfgeleiderindustrie een verlies heeft geleden in 2008 van 2 procent. iSuppli deelt wel het sombere vooruitzicht van de halfgeleidermarkt met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Investeren

Ondanks de mindere tijden verwacht de OECD dat er in 2009 toch geïnvesteerd gaat worden in infrastructuur en internetgerelateerde bedrijven. Maar de kredietcrisis zou er wel voor kunnen zorgen dat sommige investeerders wachten met hun investering.