De Europese antitrustzaak over de bundeling van IE in Windows spitst zich momenteel toe op de rol die pc-bouwers (OEM's) hebben bij het voorinstalleren van software op computers. De Europese Commissie heeft een vragenlijst naar OEM's gestuurd over de optie van een keuzescherm voor browsers. Daarmee krijgen de gebruikers bij installatie of de eerste boot van Windows de keuze tussen verschillende browsers. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Pressie

Daarnaast vraagt de EC aan pc-bouwers naar hun contact met Microsoft over deze kwestie. Dit gaat erom of zij mogelijk onder druk zijn gezet door de Windows-producent. Volgens Microsoft is er geen sparke van druk op OEM's. Wel heeft de firma pc-bouwers opgeroepen om met mogelijke bezwaren bij Brussel aan te kloppen.

"We horen van onze computerfabrikantpartners dat ze serieuze zorgen hebben over de financiële en operationele impact van de keuzescherm-optie die wordt gepromoot door sommige van onze concurrenten. We hebben ze [de OEM's - red.] aangemoedigd hun zorgen te delen met de Commissie", aldus een verklaring van Microsoft aan Bloomberg.

Welke browsers?

Voor dit keuzescherm is gepleit door andere browsermakers, omdat zij zo een eerlijke kans krijgen tegenover Internet Explorer. De optie heeft ook de voorkeur van de Europese mededingswaakhond onder leiding van Neelie Kroes. Het is nog altijd onduidelijk welke browsers op zo'n lijst moeten komen en hoe de desbetreffemde programmabestanden dan worden gedownload.

Opera diende in december 2007 een klacht in tegen Microsoft bij de Europese Commissie. De Noorse softwareontwikkelaar vroeg de EC om de bundeling van IE met Windows te verbieden, en wilde Microsoft dwingen om zich aan webstandaarden te houden.

Naar verwachting velt de Commissie binnen enkele maanden haar besluit in deze zaak.