Dit zegt Hans Bos van Microsoft Nederland in reactie op vragen over de planning voor de ondersteuning van ISO OOXML voor Office 2007. Het softwarepakket uit 2007 heeft eerder met een service pack wel ODF-support gekregen.

Eerder vertelde technology solutions professional Bart Wessels van Microsoft Nederland aan Webwereld dat Office 2007 geen ondersteuning krijgt voor ISO OOXML. De aankomende nieuwe versie 2010, waarvan nu een publieke bèta beschikbaar is, krijgt dat wel.

Nog niets besloten

Bos vertelt dat er nog geen planning is gemaakt voor ISO OOXML en Office 2007. Dat betekent volgens hem dus niet dat de support er niet komt. "Dat is nog niet besloten. Er is nog helemaal geen roadmap voor."

Hij zegt dat Microsoft zich nu eerst concentreert op Office 2010. Die versie moet in de eerste helft van komend jaar uitkomen. Pas daarna wordt er een planning gemaakt voor Office 2007, waarbij dan dus besloten wordt om ISO OOXML-ondersteuning wel of toch niet uit te brengen voor die versie van Microsofts kantoorpakket. Indien er dan besloten wordt dat de support er wel komt, moet de benodigde update nog ontwikkeld worden.

Office 2007 kan nu wel OOXML aan, maar dat is niet de officiële ISO-standaard. De support in Office 2010, dat in de eerste helft van komend jaar uitkomt, betreft de ISO-standaard 29500. Dit antwoordt Wessels op vragen over de volledigheid van de ISO-implementatie in Office.

Welke standaard

Daar wordt namelijk nog aan getwijfeld, net als eerder aan de volledigheid van de ODF-ondersteuning door Microsoft. Het bedrijf houdt zich aan de officiële versie 1.1 van de ISO-standaard voor ODF, niet aan de nieuwere versie 1.2. Hans Bos van Microsoft Nederland legde toen uit dat 1.2 nog helemaal niet is gestandaardiseerd.

In Denemarken is er nu een parlementaire rel ontstaan over OOXML. De overheid wil over op open documentformaten, maar er is twijfel aan Microsofts claim dat het komend jaar OOXML ondersteunt in Office 2010. "Dat is een leugen", stelt professor Mogens Kühn Pedersen van de Copenhagen Business School, tevens voorzitter van de Deense standaardencommissie voor documentformaten.

Wel/niet volledig

Hij stelt dat Microsoft niet alle onderdelen van de ISO-standaard implementeert. En dus de standaard in wezen niet ondersteunt. Bovendien is het deel dat volgens de professor ontbreekt een verplicht onderdeel. Pedersen adviseert de Deense overheid over de aankomende verplichting voor gebruik van een open bestandsformaat: ODF of OOXML, of toch beide. Het parlement neemt naar verwachting binnen enkele weken een beslissing hierover.

Technologiedirecteur Jasper Hedegaard Bojsen van Microsoft Denemarken weerspreekt de kritiek. Het bedrijf implementeert volgens hem wel alle vier de onderdelen van de ISO-standaard. Hij beklaagt zich ook over de inaccurate berichtgeving over deze kwestie en benadrukt dat OOXML een open standaard is, geratificeerd door standaardencommissies van de EU-landen. Na die Europese goedkeuring, via standaardenorgaan Ecma, is de ISO-status verkregen.

Kroes

De kwestie van open bestandsformaten voor documenten speelt ook in de complexe antitrustzaak van de Europese Commissie tegen Microsoft. Het Amerikaanse bedrijf heeft afgelopen zomer zelf aangeboden Office, vanaf de aankomende versie 2010, te voorzien van een keuzescherm voor het default bestandsformaat van het kantoorpakket. De antitrustak van de EC beraadt zich formeel nog op dit voorstel, maar Eurocommissaris Neelie Kroes heeft al verklaard dat deze voorstellen de antitrustzorgen wegnemen.