Microsoft doet de aankondiging op zijn Office Sustained Engineering weblog.

Naast ODF en PDF zal ook Microsofts poging tot concurrentie met dat laatste formaat, XPS (XML Paper Specification), met SP2 worden ondersteund. ODF-ondersteuning is twee jaar geleden voor het eerst aangekondigd, iets dat sindsdien is opgepakt met allerhande plugins en translators.

Geen Open XML

Afgelopen mei werd duidelijk Office 2007 SP2 ODF en PDF volledig zouden gaan ondersteunen, zodat de plugins in de prullenbak kunnen. Overigens zal de laatste versie van Open XML niet worden meegenomen, omdat die nog niet officieel door ISO is geratificeerd.

"Hoewel we nog geen datum van uitgifte bekend maken, zal deze vallen in de periode februari-april 2009", zo schrijven de ontwikkelaars op het weblog. Anders dan met SP1 (inmiddels alweer december 2007) die vooral bugifixes doorvoerde, voegt SP2 meer features en algemene verbeteringen toe aan de suite, vooral aan de desktopzijde.

Besloten bèta

Zo gaat met SP2 een tool beschikbaar komen waarmee Service Packs voor de clients kunnen worden verwijderd, wordt de ondersteuning voor cryptografisch algoritmes uitgebreid, en kan Visio UML-bestanden naar een XML exporteren dat wel aan de standaard voldoet.

Aan de beheerkant zal ECM STSADM commando's toevoegen voor het repareren van links tussen bron en doelpagina's, terwijl verbeteringen worden doorgevoerd aan het approvalproces van Office Project Web Access naar Office Project Professional. De read-only content databases en het index rebuild timer proces binnen Sharepoint Services 3.0 wordt ook op de schop genomen. De komende dagen begint Microsoft met een besloten bèta van SP2.

Bron: Techworld.nl