Office 2010 komt in de eerste helft van komend jaar uit. In het derde kwartaal van dit jaar verschijnt een bèta, door Microsoft technical preview genoemd. Naast bijgewerkte OOXML-ondersteuning biedt de nieuwe versie ook betere ondersteuning voor browseruitvoeringen van de verschillende Office-applicaties.

Word, Excel, Powerpoint en OneNote zijn daarmee vanuit een browser te gebruiken. Microsoft ondersteunt daarbij niet alleen de eigen Internet Explorer, maar ook Firefox en Safari. Laatstgenoemde draait ook op de iPhone. Indirect ondersteunt Office via Firefox dan ook Linux.

Standaarden

Het oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde bestandsformaat OOXML (Office OpenXML) is vorig jaar tot open standaard benoemd. In de nieuwe Office-versie is de ondersteuning voor OOXML uptodate. Dat bestandsformaat is oorspronkelijk door die softwareproducent ontwikkeld, maar is na een omstreden route naar standaardisatie wat gewijzigd.

Daardoor voldoet Microsoft zelf met zijn kantoorpakket niet geheel aan die open standaard. De softwareproducent meldt dat het "al substantiële ondersteuning voor de ISO-standaard van OOXML biedt in Office 2007". En dat het die ondersteuning update in de volgende grote release van Office. Microsofts kantoorpakket is echter lang niet de enige software die zich niet goed aan standaarden houdt.

Ondertussen krijgt de huidige Office-versie 2007 eind deze maand ondersteuning voor OOXML-concurrent ODF. Dat gebeurt door het tweede pakket lapmiddelen en updates (SP2), dat op 28 april uitkomt. Daarnaast brengt SP2 ondersteuning voor PDF van Adobe. Microsoft heeft vorig jaar al laten weten dat het eerder de open ODF-standaard ondersteunt dan de huidige versie van de OOXML-standaard.

Ook 64-bit

Office 2010 komt overigens ook in een 64-bit uitvoering, bevestigen Amerikaanse woordvoerders van de producent. De kantoorapplicaties in dat pakket draaien daarmee niet langer in de 32-bit emulatiemodus van 64-bit Windows-uitvoeringen.

Die draaien weer op de semi-64-bit processors van AMD en Intel. Chips die alleen 32-bit zijn, worden nagenoeg niet meer geleverd. Microsoft heeft dan ook besloten om met Release2 van Windows Server 2008 het 32-bit tijdperk af te sluiten. R2 is er alleen in een 64-bit uitvoering.

Het voordeel voor Office is dat een 64-bit systeem daarmee volledig 64-bit kan zijn. Dit scheelt wat prestatieniveau voor de 32-bit emulatie. Het belangrijkste voordeel van 64-bit is echter het grotere geheugenbereik: boven de 4 GB. Microsoft heeft zijn serverapplicaties zoals SQL Server en Exchange Server 2007 allang in een 64-bit uitvoering uitgebracht. Dit lijkt voor Office niet van belang, maar het - al dan niet gevirtualiseerd - draaien van de webuitvoeringen voor browsers kan veel geheugen kosten.