Er is weinig zo geheim bij Microsoft als de komende bèta van Office 2010. De eerder met een beperkt aantal testers gedeelde Technology Preview was vooral gericht op de verandering in de interface en eindgebruikersfunctionaliteit. De bèta die binnenkort publiek beschikbaar komt zal pas echt alle uiteindelijke nieuwe functies bieden waaronder ook de nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars die Office gebruiken in hun oplossingen. Office 2010 is volgens Microsoft ‘de beste manier om SharePoint te gebruiken’ en de ontwikkelaars moeten helpen die ontwikkeling te realiseren.

Servers en services

De kern van de nieuwe mogelijkheden die Office 2010 ontwikkelaars biedt is dat Office meer dan ooit direct gebruik kan maken van servers en services. Net als Outlook zijn data deelt met Exchange, zo maken in Office 2010 alle applicaties gebruik van specifieke functionaliteit voor die applicatie aanwezig is op servers. De Word-service kan bijvoorbeeld ieder bestandsformaat lezen dat de desktopversie van Word kan lezen. Verder ondersteunt het renderen en converteren op de server van grote aantallen documenten en omvat het een API voor het op de server uitvoeren van taken die normaal gesproken door Word op de desktop worden uitgevoerd. De al met Office 2007 geïntroduceerde Excel-service wordt in de 2010 versie uitgebreid met een volledig nieuw Java-script object model dat geschikt is om de UI aan te sturen of gebeurtenissen in Excel op de desktop af te vangen. Bovendien ondersteunt het automatische synchronisatie van gegevens en grafieken in een Excel-databestand wanneer die zijn gepubliceerd op een webserver.

Met Office 2010 komen er services voor Word, Access, Project, Visio en InfoPath maar niet voor PowerPoint. De services kunnen binnen het eigen netwerk worden aangeboden maar ook op het internet of in een cloud en zijn geschikt voor zowel online als offline gebruik. De services bieden allemaal een synchronisatiefunctie die de wijzigingen synchroniseert met de server, als de gebruiker weer online komt. De meest geëigende server daarbij is SharePoint.

Een voor de eindgebruiker zichtbaar onderdeel van de services is de mogelijkheid met meerdere gebruikers tegelijk aan een document te werken. Tot op heden is dat niet mogelijk in Office, maar in Office 2010 kan het wel. Zolang de documenten maar op een SharePoint-server staan en niet op een eenvoudige fileserver, kunnen gebruikers zelfs tegelijk aan hetzelfde deel van een document werken. Conflicterende wijzigingen worden weergegeven, zoals de review-funtie in huidige versie van Office dat doet.

Business Connectivity Services

Office 2010 introduceert de Business Connectivity Services (BCS) waarmee iedere Office-applicatie met een externe databron kan verbinden en de data kan gebruiken binnen de Office-applicatie. Externe bronnen die direct worden ondersteund zijn ondermeer SQL-server, webservices, maar ook Oracle. De gedachte dat de data van een Office-applicatie in een bestand is opgeslagen, kan bij Office 2010 worden losgelaten. Dankzij de nieuwe services, de mogelijkheden om verbindingen met andere platforms te leggen én door de mogelijkheden die gebruik van XML binnen Office biedt, is het voor Office 2010 niet meer relevant waar de data zich bevindt en het bestandsformaat nog minder.

Gebruikersinterface

Een belangrijk kritiekpunt van ontwikkelaars op Office 2007 richtte zich op de belangrijkste vernieuwing in dat pakket, de Ribbon. Deze nieuwe interface met zijn grote knoppen en previews in plaats van menu’s en vensters, was voor ontwikkelaars slecht toegankelijk. Bovendien schaalden onderdelen die zij toevoegden aan de interface niet, zoals de eigen onderdelen van Microsoft dat wel deden. In Office 2010 is dit probleem opgelost. Ontwikkelaars krijgen volledige toegang tot de Ribbon. Kunnen zelf tabs en groepen toevoegen, aanpassen en verwijderen.

Een tweede troef waarmee Microsoft ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om de gui van de applicatie aan te passen is de BackStage. Dit is het nieuwe Office-menu dat via de Office-knop wordt geopend. Hierin zitten alle bestandshandelingen en is alle informatie over het document terug te vinden. Ook deze BackStage is volledig programmeerbaar en kan door de ontwikkelaar gebruikt worden om een eigen Office-applicatie of template te plaatsen.

Programmeren op ieder niveau

Anders dan vaak gedacht, ondersteunt ook Office 2010 Visual Basic for Applications (VBA). Het is een van de onderdelen van wat Microsoft voor Office 2010 ‘programmeerbaar op ieder niveau’ noemt. Voor de eindgebruiker blijft het mogelijk zijn taken te automatiseren. In Office 2010 kan dit zelfs veelal zonder dat er programmeerwerk aan te pas komt. Zo zijn de mogelijkheden in InfoPath om krachtige formulieren te ontwerpen sterk verbeterd en maakt Access een comeback. Access-gebruikers kunnen zelf mini-applicaties maken en deze naar SharePoint publiceren. Door SharePoint te gebruiken om Access-applicaties te hosten, wordt het probleem dat alle losse applicaties slecht te beheren zijn opgelost. Alles items in Access worden door de Access-service vertaald naar SharePoint-onderdelen en zijn via SharePoint te beheren en backuppen. Bovendien biedt ook SharePoint de mogelijkheid met meerdere gebruikers een Access-database te gebruiken en muteren.

De bèta

Wanneer de bèta beschikbaar komt wil Microsoft nog niet zeggen maar het ligt voor de hand dat dit tijdens of kort na de komende Professional Developer Conference zal zijn die Microsoft in enkele weken in Los Angeles organiseert. De definitieve versie van Office 2010 wordt rond de zomer van 2010 verwacht en is de eerste versie van de suite die ook in een 64-bit versie uitkomt.

Bron: Techworld