Microsoft geeft Office 2013 de RTM-stempel en verstrekt het kantoorpakket vanaf volgende maand aan zijn trouwe partners. De consumentenversie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2013.

Vanaf 19 oktober krijgen klanten die het huidige Office 2010 aanschaffen een gratis upgrade als de nieuwe versie beschikbaar komt. Het is onduidelijk of dat een licentie voor langere tijd betreft, aangezien Microsoft Office 2013 een huurmodel hanteert. Microsoft Nederland kon nog niet op reageren op vragen van Webwereld.

Voorproefje beschikbaar

Voor de zakelijke markt, ontwikkelaars en licentiehouders komt de definitieve versie van het kantoorpakket vervroegd beschikbaar. Zij kunnen deze vanaf midden-november downloaden via TechNet en MSDN. Die maand begint Micorsoft tevens met het uitrollen van nieuwe functies voor Office 365 Enterprise-klanten.

Microsoft belooft ook een preview-versie op Windows RT-apparaten, die samen met Windows 8 op 26 oktober in de winkel liggen. In de tussentijd kunnen nieuwsgierigen zich alvast vermaken met de preview van de verschillende Office-applicaties.

Microsoft pusht huurmodel

Het bedrijf noemt Office 2013 de meest ambitieuze versie van Office ooit. Met een nieuwe look-and-feel, ondersteuning voor de touchbediening van het op komst zijnde Windows 8, vergaande cloudintegratie en vooral het nieuwe licentiesysteem lijkt dat geen understatement.

Microsoft wil dat bedrijven en consumenten een betaald abonnement nemen voor Office 2013 met clouddiensten. De traditionele licenties voor losse installaties worden fors duurder. Webwereld heeft eind augustus de wetenswaardigheden voor Office 2012 voor it'ers op een rij gezet.

Update 14.54 uur: Microsoft laat Webwereld weten welke gratis update klanten krijgen vanaf 19 oktober bij het aanschaffen van Office 2010. De klant heeft de keuze. Hij kan een gratis upgrade krijgen naar dezelfde versie die gekocht is. In dat geval wordt dus Office 2010 Thuis & Student omgezet in Office 2013 Thuis & Student.

De andere optie is het omzetten naar een 1-jarig abonnement op Office 365 Home Premium. Dat abonnement geldt dan voor installatie op 5 pc’s of Macs in één huishouden.