"Later deze dag zal Microsoft bekend maken dat de gebruikersvoorwaarden van de Office 2013 licenties zijn gewijzigd", meldt de persdesk van de Nederlands vestiging van de softwaremaker. "De aanpassing geeft consumenten de mogelijkheid om de geïnstalleerde software van Office 2013 te transporteren naar een andere computer."

Nieuwe pc = nieuw Office

Navraag door Webwereld leert dat het om de winkeluitvoering van het kantoorpakket gaat. Voorheen gold voor die zogeheten retail edition een gebruikslicentie waarbij overdraagbaarheid was toegestaan. Vorige maand kwam aan het licht dat Microsoft de winkellicentie heeft gelijkgetrokken met de oem-licentie, voor software die wordt meegeleverd met pc's. Dat betekende dat de programmatuur gebonden was aan de hardware.

Deze binding dient om softwarepiraterij bestrijden, verklaarde Microsoft toen in een algemene verklaring. Volgens analisten ging het echter om klanten naar cloudabonnement Office 365 te sturen, waar het lokaal te installeren pakket ook onder valt. Microsoft erkent die inschatting deels in een verklaring aan Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

Toch overdraagbaar

"We zijn heel duidelijk in al onze communicatie dat consumenten die overdraagbaarheid willen beter Office 365 kunnen nemen en dat Office 2013 gebonden is aan één apparaat", aldus een Amerikaanse woordvoerder vorige maand. Bij Office 365 nemen klanten een licentie op een pakket voor maximaal 5 computers en daarmee is deze versie wel 'overdraagbaar'.

Over de plotse ommezwaai meldt het bedrijf nu: "Microsoft heeft deze beslissing genomen op basis van consumentervaringen en de vraag om meer flexibiliteit met betrekking tot het transporteren van Office 2013". In de loop van deze middag komen er details beschikbaar op het officiële blog van het Office-team.

Lees ook 6 vragen over Office 365 en Office 2013 op Computerworld.