De licentie van Office 2013 wordt permanent aan het hardwareprofiel van een pc gebonden, net als nu bij OEM-versies van Windows en Office het geval is. Klanten die hun hardware willen upgraden, of als het apparaat gestolen wordt of verloren raakt, moeten een nieuw pakket aanschaffen.

Zelfde als OEM-licentie

De Australische tech-site The Age vroeg aan Microsoft of je Office opnieuw kunt installeren op een nieuwe pc en ontdekte dat de licentiestructuur van Office 2013 gelijk is getrokken met de licentie bij OEM-hardware. Deze voorwaarden stellen dat de software gebonden is aan een hardwareprofiel.

Bij OEM-pc's en -laptops zijn Windows en Office voorgeïnstalleerd en is de licentie gebonden aan de OEM-hardware. Bij winkelversies was het in het verleden mogelijk om de software opnieuw te installeren als bijvoorbeeld het moederbord is vervangen of als de laptop is verdwenen. Microsoft zet een streep door deze 'overdraagbaarheid' van de licentie.

Naar Office 365

Microsoft zegt in een algemene verklaring aan Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld de strijd aan te binden met softwarepiraterij. Analisten vertellen Computerworld dat de nieuwe voorwaarden bedoeld zijn om klanten naar Office 365 te sturen, de versie van Office met online features en een jaarabonnement.

“We zijn heel duidelijk in al onze communicatie dat consumenten die overdraagbaarheid willen beter Office 365 kunnen nemen en dat Office 2013 gebonden is aan één apparaat", laat een woordvoerder van de softwareproducent weten aan Computerworld. Bij Office 365 nemen klanten een licentie op een pakket voor maximaal 5 computers en daarmee is deze versie wel 'overdraagbaar'.

Juist Google Docs of Libre Office

Tech-site Ars Technica wijst erop dat Microsoft het meeste verdient met de Software Assurance-licenties voor bedrijven en daarna met OEM-versies. Voor bedrijven heeft de nieuwe licentiestructuur dan ook geen impact.

Deze zet zou daarom ook maar weinig gevolgen hebben op de omzet van Microsoft en treft vooral computerhobbyisten - een klein aandeel van de totale klanten. Ars vermoedt dat deze zichtbare consumenten juist in de armen van Google Docs of Libre Office gedreven zullen worden, in plaats van Office 365.

Lees ook 6 vragen over Office 365 en Office 2013 op Computerworld.