De deze week gelanceerde openbare bèta van Office 365 luidt ook de komst in van een online-winkel voor aanvullende applicaties en diensten. De app store voor de zakelijke cloud-diensten van de Windows-producent bevat momenteel zo’n 100 applicaties en 400 services, meldt Computerworld.com. Die software en diensten zijn van externe developers en Microsoft-partners.

De app store voor Office 365, die de naam Marketplace draagt vanwege claims van Apple, biedt gebruikers dus extra’s voor de gehoste installaties van Microsofts producten. Dat zijn applicatiepakket Office, mail- en agendaserver Exchange, samenwerkingssoftware Sharepoint, communicatiesoftware Lync. Het huidige aanbod in de Office 365 Marketplace is wel alleen Amerikaans, hoewel de app store ook toegankelijk is voor andere landen.

Net als Google

De softwareproducent volgt hiermee niet alleen het voorbeeld van Google Apps zelf, maar ook van de marktplaats daarvoor die Google in maart vorig jaar lanceerde. Microsoft reageerde vóór het live gaan daarvan al dat de internetreus daarmee erkende dat online-services niet zonder (lokale) software kunnen. De maker van Office en Exchange hanteert hiervoor zijn ‘software plus services’-strategie.