De softwareproducent meldt bij de lancering van zijn clouddienst Office 365 dat het “veel nieuwe functies en diensten" voortaan eerst via de cloud brengt. Dit is een verandering ten opzichte van de driejarige cyclus die Microsoft normaliter hanteert met de ontwikkeling van zijn applicatiepakket voor kantoorgebruik. Vernieuwingen worden voortaan zodra ze klaar zijn automatisch en op de achtergrond gebracht naar gebruikers.

Via applicatievirtualisatie

Hans van der Meer, productmanager Office 365 bij Microsoft Nederland, bevestigt aan Webwereld dat dit gebeurt via de applicatievirtualisatietechnologie App-V. Met die in 2006 overgenomen streamingsoftware (voorheen Softricity Softgrid) zijn applicaties realtime uit te rollen naar en te updaten bij gebruikers. Tijdens installatie en updating kan die software gewoon worden gebruikt..

Normaliter werkt Microsoft zijn producten bij door kleinere updates, service packs en uiteindelijke nieuwe versies uit te brengen. Aan die praktijk komt met Office 365 grotendeels een einde. “Daarom hebben we het daarbij ook niet over versies", vertelt Van der Meer over het cloudaanbod dat Microsoft ook biedt voor consumenten.

In plaats van service packs

“Ik gebruik zelf Office 2013 en heb al twee keer een kleine melding gehad dat er een update is geweest", die dan dus ook al geïnstalleerd is. Dit tussentijds updaten gebeurt op de achtergrond en kan ook plaatsvinden tussen het afsluiten en later opnieuw opstarten van de software. Net zoals bij Chrome, bevestigt Van der Meer.

De productmanager benadrukt dat dit niet het einde betekent van de service packs. “Die blijven voor grootzakelijke gebruikers." Microsoft wil echter het onderhoud van software wegnemen bij consumenten en kleinzakelijke gebruikers. De updates die voor Office 365-abonnees streaming uitkomen, zijn voor Office 2013-kopers beschikbaar via Windows Update. Daarvoor moeten ze dan enkele handelingen uitvoeren om die updates te downloaden en installeren.

Office-toevoegingen

Wat het soort functies en services betreft, geeft Van der Meer enkele voorbeelden. Hij noemt nieuwe thema's en overgangen voor Powerpoint, nieuwe opslagmogelijkheden voor Word, en ook ondersteuning voor nieuwe (of vernieuwde) bestandsformaten.

“Als je bijvoorbeeld in de Nederlandse versie van Office 2013 een Spaanse brief tikt, ziet de software dat en biedt het aan om in de achtergrond een Spaanse spellingscontrole binnen te halen." Wat er precies wanneer uitkomt, is mede afhankelijk van de feedback van klanten, vertelt de Office 365-productmanager.

Cloud pushen

Die vernieuwingen komen iets later beschikbaar voor gebruikers die slechts het Office-pakket aanschaffen en die geen abonnement op de Office-clouddienst nemen. Van der Meer spreekt van “enkele weken later". Microsoft heeft de prijsstelling voor die twee Office-'soorten' al dusdanig ingesteld dat het huurmodel gunstiger uitvalt. Zo hebben gebruikers bij Office 365 het recht om het bijbehorende applicatiepakket te installeren op maximaal vijf pc's of Macs.

Microsoft-ceo Steve Ballmer roemt de lancering van Office 365 voor thuisgebruikers als de volgende grote stap in de transformatie van zijn bedrijf naar een apparaten- en dienstenaanbieder. De Home Premium-uitvoering van de clouddienst is “zoveel meer dan slechts een nieuwe release van Office”. De ceo stelde in oktober al dat zijn bedrijf niet langer een softwareproducent is, maar een leverancier van clouddiensten én van hardware.

Microsoft-ceo Steve Ballmer stelt Office 365 voor, door zijn eigen gebruik (privé en zakelijk) te schetsen: