“Marketplace is geen appstore maar een overzicht van partners die aanvullende diensten en producten leveren”, zegt marketingmanager Hans van der Meer, van Microsoft Nederland. De online-winkel voor Microsofts tegenhanger voor Google Apps (ook met eigen Marketplace) is voorlopig alleen een lijst, zonder directe opties voor aanschaf, laat staan installatie (of activering) en gebruik.

‘In de planning’

“Klopt, er is nog geen aanschafmogelijkheid”, bevestigt Van der Meer. “Dat zit wel in de planning, maar we weten daar nog geen datum voor.” Datzelfde geldt voor de lancering van de cloud-diensten, met de bijbehorende Marketplace. Beide zijn nu in bèta beschikbaar, en zullen later dit jaar tegelijk gelanceerd worden.

Dat gebeurt dan meteen wereldwijd, vertelt de marketingmanager. Er komt voor die tijd géén aparte bèta van de Marketplace voor Nederland, met dan producten en diensten van Nederlandse Microsoft-partners. Van der Meer zegt dat de huidige bèta met Amerikaanse aanbieders wel toegankelijk is voor gebruikers in Nederland.

Microsoft-keuring

Er komen wel specifiek Nederlandse Marketplace-items. “We zijn hierover in gesprek en op moment van lancering van de Nederlandse Marketplace zullen er 40 tot 50 Nederlandse partners met verschillende Office 365-dienstverlening op de Marketplace staan.” Dat wordt vervolgens “in de maanden daarna sterk uitgebreid”.

Dit kost de softwareproducent enige tijd, omdat het zelf keurt wat er in de virtuele schappen komt te liggen. Dat gebeurt op basis van zowel het aangebodene als de aanbieder daarvan. “De lijst met diensten en aanbiedingen zal wel beoordeeld worden door Microsoft Nederland en getoetst worden op inhoud en specialisatie.” Office 365 is in oktober vorig jaar aangekondigd en omvat gehoste uitvoeringen van Microsoft-producten als Exchange, Sharepoint en ook de webvariant van kantoorpakket Office (Office Web Apps).