Het zogeheten Office Mobile komt ergens begin 2013 uit, weet tech-nieuwssite The Verge te melden op basis van verschillende anonieme bronnen. Er gaan al jaren geruchten over Office in app-vorm op de mobiele platformen van Microsofts concurrenten Apple en Google. Nog geen maand geleden zijn er door Microsoft Tsjechi├ź nog plannen uitgelekt voor Office op iOS en Android. Het Amerikaanse hoofdkwartier heeft dit lek vervolgens ontkend.

Gratis, voor inzien

Ditmaal is het echt zover, stelt The Verge die ook screenshots weet voor te schotelen. Microsofts marktdominante applicatiepakket komt straks uit als gratis apps. Ze vereisen wel een gratis Microsoft-account, net zoals de al bestaande Microsoft-apps SkyDrive (voor online-opslag) en OneNote (voor notities).

De Office-apps laten tekstdocumenten (van Word), spreadsheets (van Excel) en presentaties (van PowerPoint) zien, maar staan bewerking pas toe als de portemonnee wordt getrokken. De gebruiker moet namelijk een betaald abonnement nemen op Microsofts clouddienst Office 365.

Cloud-abonnement slijten

De aanschaf van zo'n abonnement is direct vanuit de app mogelijk. In theorie zou Apple dan 30 procent van de daarmee gemoeide betaling opstrijken. Bedrijven en organisaties die Office 365 al gebruiken, kunnen hun werknemers voorzien van een speciale code waarmee die eindgebruikers de Office Mobile-apps kunnen ontgrendelen. De anonieme bronnen van The Verge melden dat de bewerkingsmogelijkheden basaal zijn, en niet kunnen tippen aan de functies van het reguliere desktoppakket Office.

Microsoft-ceo Steve Ballmer heeft begin vorige maand zijn aandeelhouders verteld dat de Windows- en Office-maker het in toenemende mate zoekt in clouddiensten en eigen hardware. Microsoft is niet langer alleen een softwareproducent, aldus de topman.