De clouddienst Office 365 is voor thuisgebruikers aan te schaffen voor slechts 99 euro per jaar (of 10 euro per maand). Daarbij krijgen die klanten ook het softwarepakket Office 2013 om te installeren op maximaal vijf computers. In het geval van Macs is dit dan de vorige versie Office 2011. Sluwe kopers die niet het volle pond willen betalen voor één of meer losse Office-licenties kunnen met een Office 365-abonnement níet goedkoper uit zijn.

'Verminderde functionaliteit'

Wanneer de gebruiker zo'n abonnement niet verlengt, gaat de gebruikte software namelijk op slot. Microsoft noemt dit de 'reduced functionality mode', legt productmanager Hans van der Meer uit aan Webwereld. Daarbij zijn bepaalde functies niet langer toegankelijk.

Het bedrijf heeft dergelijke functievermindering eerder al gehanteerd voor Windows. Die modus wordt ingeschakeld als een Windows-installatie niet is geactiveerd bij Microsoft, of als het besturingssysteem niet door de validatie komt en dus niet-authentiek is bevonden. Ook voor Office heeft het bedrijf 'reduced functionality mode' voorheen ingezet. Tussendoor is die term met een andere invulling gebruikt voor de uitgeklede met Windows 7 meegeleverde Starter-variant van Office 2010.

Niet opslaan, geen mail versturen

In het geval van Office 2013 vallend onder een Office 365-abonnement wordt die lokaal geïnstalleerde software aan banden gelegd. Dit gebeurt dus wanneer het cloudabonnement niet is verlengd. Office 365 is voor thuisgebruikers (in de nu gelanceerde Home Premium-variant) per maand of per jaar te betalen. Van der Meer stelt dat consumenten tegenwoordig wel gewend zijn aan abonnementen, zoals voor telefoon en televisie.

Bij aflopen en niet verlengen verliest de gebruiker bij die abonnementen ook functies. Datzelfde geldt dus voortaan voor Office. “Je kunt dan documenten niet printen, of opslaan. Die functies zijn dan grayed-out", vertelt Van der Meer. Bestaande documenten zijn nog wel te openen, maar niet te wijzigen. Ook het aanmaken van geheel nieuwe documenten is dan geblokkeerd. Dit geldt voor Office-applicaties als Word, Powerpoint en Excel. Voor mailclient Outlook, die ook onder Office 365 valt, “komt mail nog wel binnen, maar je kunt niet verzenden".

Skype-minuten kwijt

“En met Skype kun je dan niet meer bellen naar vaste en mobiele nummers", voegt Van der Meer nog toe. Voor regulier Skype-to-Skypeverkeer werkt die door Microsoft overgenomen VoIP-software nog wel. Het gratis Skype valt namelijk ook onder het Office 365-cloudabonnement, waarbij gebruikers standaard 60 belminuten krijgen naar telefoons in meer dan veertig landen.

Die belminuten gelden niet voor speciale nummers, premium nummers en niet-geografisch gebonden nummers. Verder is bellen naar mobiele nummers alleen beschikbaar voor bepaalde landen, waar Nederland volgens Microsofts FAQ niet onder valt. De Verenigde Staten, Canada, Guam, Hongkong SAR, Porto Rico, Singapore en Thailand wel. Skype-bellen vanaf een mobiele telefoon kan wel in Nederland aangezien dat gebeurt via de dataverbinding van een smartphone.

SkyDrive-gigabytes behouden

Klanten die hun 365-abonnement niet verlengen behouden echter wel de extra cloudopslag die ze krijgen bij die dienst. Microsoft geeft volgens de eigen informatiepagina “een extra opslagcapaciteit van 20 GB op SkyDrive". Standaard krijgen SkyDrive-gebruikers 7 GB ruimte gratis, waarbij ze meer kunnen bijkopen. Van der Meer verduidelijkt dat die 20 GB de totale capaciteit is. “Dus gebruikers krijgen 13 GB erbij." Na het verlopen van het Office 365-abonnement wordt die opslagruimte dus niet teruggebracht.