Microsoft heeft Office Web Apps officieel nog niet in Nederland gelanceerd. De Nederlandse versie komt naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van het jaar beschikbaar. Met Office Web Apps zijn alle in het kantoorsoftwarepakket opgenomen applicaties ook online beschikbaar. Daartoe is wel een Live-account voor nodig, en tot op heden dus Office 2010.

De Nederlandse website is inmiddels al gelanceerd, maar geeft de verwarrende indruk dat Office Web Apps voor consumenten al kan worden gebruikt. Onder een grote groene uitnodigende knop met als tekst “Gratis aan de slag gaan” zit echter een link naar SkyDrive. Op die gratis online opslagruimte kunnen wel documenten worden opgeslagen en met anderen gedeeld, maar niet bewerkt.

Voor op de werkelijkheid

Volgens Joris Rutten, product solutions manager bij Microsoft, loopt de pagina “iets voor op de werkelijkheid”, maar is een voetnoot geplaatst die duidelijk moet maken dat Office 2010 nodig is. De tekst is daar echter niet geheel duidelijk over.

Office Web Apps is onlangs wel beschikbaar gekomen in België, maar dat gaat om een Franstalige versie. Ook daar zal de Nederlandse versie later komen. De consumentenversie, die dus gratis is, is gekoppeld aan SkyDrive. Zakelijke gebruikers die werken met een Officepakket onder volumelicensie zien Web Apps gekoppeld aan SharePoint.

Documenten delen

Met Office Web Apps kunnen gebruikers online documenten aanmaken, samenstellen en bewerken, en dat met meerdere mensen delen. Ook kunnen documenten, bijvoorbeeld Excel-sheets, worden ingebed in webpagina’s. Microsoft heeft hiervan een voorbeeld gegeven in een blogposting.

Volgens datzelfde blog zouden in de honderd dagen dat Office Web Apps beschikbaar is in de US, Canada, Groot-Brittannië en Ierland inmiddels al 20 miljoen gebruikers hebben. Volgens Rutten is niet zo makkelijk te achterhalen hoeveel daarvan zakelijke gebruikers zijn, of studenten, omdat “ook zakelijke gebruikers een hotmailadres kunnen hebben”.