Office Web Apps zijn, zoals de naam al aangeeft, afgeslankte versies van de programma's in Microsoft Office die dan als online dienst worden aangeboden. De test beslaat nu alleen het kernbestand van de hosted applicaties: Excel, Powerpoint en Word. Het hele aanbod, dat Microsofts antwoord moet worden op Google Apps (en vooral Google Docs), moet ergens in de eerste helft van volgend jaar verschijnen. Dat gebeurt tegelijk met de introductie van de nieuwe Office-versie 2010.

'Geen vervanging'

Anders dan bij Google is Office Web Apps pertinent niet bedoeld om als substituut te dienen voor het volledige Office-pakket. Die software is toch een flinke melkkoe voor Microsoft. De leverancier noemt zijn aankomende online-kantoorapplicaties "complementair" aan de lokaal draaiende software.

De technical preview is een gesloten test waaraan alleen per uitnodiging kan worden meegedaan. Afgelopen nacht zijn de eerste uitnodigingen verstuurd, maar de inschrijving is kort daarna alweer gesloten. Uitgenodigd waren gebruikers van Windows Live SkyDrive, de online opslagdienst van Microsoft. Volgens een blogpost van het team achter de apps zijn enkele "tienduizenden gebruikers" uitgenodigd.

Integratie met Office

Sterkste punt van de webapplicaties moet de directe verbinding met de lokale Office-suite worden. Gebruikers kunnen documenten die ze bijvoorbeeld thuis tikken direct opslaan op het web, en die elders aanroepen via hun webbrowser. De applicaties online zijn afgeslankt ten opzichte van hun grote, lokaal draaiende broers. De technical preview is helemaal nog niet feature-complete. Zo kunnen Word-documenten alleen nog gedeeld en bekeken worden, maar nog niet online worden aangepast.

Voor zakelijke gebruikers zal een apart abonnement in het leven worden geroepen, terwijl klanten met Software Assurance ook toegang krijgen tot de suite. De gesloten Technical Preview is dus al vol, maar het is mogelijk om van tevoren gewaarschuwd te worden als de publieke b├Ętafase begint.

Bron: Techworld.nl.