Offline werken is nu beschikbaar als standaard functie in de gratis webmaildienst, maakte Google dinsdag bekend. De offline-functie, die werkt met de Gears-techniek, is uit het Gmail Lab verplaatst naar de standaard omgeving. Google acht de methode om zonder verbinding te werken nu stabiel genoeg voor gebruik door het grote publiek.

Attachments

Offline Gmail verscheen bijna een jaar geleden in Gmail Labs. Met de functie is het mogelijk mails te lezen en te schrijven, te zoeken en berichten te beheren zonder dat de computer een internetverbinding heeft.

Een speciale Flaky Connection Mode versnelt het gebruik van Gmail als de verbinding traag of onstabiel is. Het is sinds kort ook mogelijk in de offline modus te kiezen welke berichten worden gedownload en welke attachments voor verzending klaar te zetten.

HTML 5

Eind vorige maand bleek dat Google voor dit soort offline functies voortaan het nieuwe HTML 5 wil gaan gebruiken in plaats van Gears. Nog niet alle browsers ondersteunen HTML 5. Een Google-woordvoerder zei toen dat Google niet stopt met de ondersteuning van Gears, om sites die de techniek gebruiken niet onbruikbaar te maken.