Indiaase regeringsvertegenwoordigers zijn afgelopen week op bezoek geweest in de Verenigde Staten om met hun Amerikaanse evenknieën te praten over de handel tussen beide landen. Met de tussentijdse verkiezingen in de VS voor de deur, zijn er een aantal cruciale punten waar India over wil praten.

Verbod op outsourcing

Voor de Indiaase delegatie is een nieuwe wet in de staat Ohio een van de gevoelige onderwerpen. Een maand geleden heeft Ohio namelijk een wet aangenomen die het verbiedt om overheidswerkzaamheden uit te besteden. Specifieker is het een verbod op het besteden van publieksgeld aan 'offshore-doeleinden'. De overheid mag dus geen enkele dienst afnemen die buiten de landsgrenzen wordt aangeboden.

In een brief aan de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk verdedigt de Democratische gouverneur van Ohio, Ted Strickland, het beleid. In een tijd van crisis kan een staat het niet maken om werkzaamheden die binnen de staat of desnoods binnen Amerika uitgevoerd kunnen worden uit te besteden en de bijbehorende werkgelegenheid weg te kieperen, zo stelt hij. Bovendien wordt geen enkel handelsverdrag met India geschonden. Kortom: een verbod op outsourcing is common sense.

Werkloze achterban

Daar zijn de Indiërs vanzelfsprekend niet blij mee, te meer omdat ze bang zijn dat na de tussentijdse verkiezingen meer politieke kandidaten meegaan in deze trend. Met een morrende, werkloze achterban doen plaatselijke politici er electoraal goed aan om banen te beloven.

Offshore-outsourcing is al jaren iets waar veel Amerikanen kritisch tegenaan kijken. Het is een punt waar zelfs de meest verstokte, rabiate zuidelijke Republikein het eens kan worden met een op Franse leest geschoeide socialist. Outsourcing (outsourcing en offshoring worden dikwijls op een hoop gegooid) is onpatriottisch en on-Amerikaans, zo beweert menig blogger en reaguurder.

'Slecht economisch idee'

Beloven in verkiezingstijd is één ding, maar het daadwerkelijk verbieden van outsourcen is iets compleet anders. Toch heerst in India de angst dat meerdere staten Ohio zullen volgen. Bovendien, zo zei de Indiase minister van Handel en Industrie Anand Sharma in Washingon, is het een economisch slecht idee. Minder offshoring naar India toe betekent minder inkomsten voor Indiërs, die vervolgens minder middelen hebben om Amerikaanse goederen aan te schaffen.

Dit artikel is onderdeel van een serie waarin Webwereld aandacht besteedt aan outsourcing, detachering en ict-projectmanagement.