Het zijn twee heel verschillende technologieën en de vraag over wat beter is, is niet zo eenvoudig te beantwoorden, vooral nu Samsung een hele nieuwe reeks QLED's heeft aangekondigd voor het komende jaar die de tekortkomingen van de 2017-modellen moeten oplossen. Ook qua uiterlijk zien ze er indrukwekkend uit vergeleken met de top-OLED's.

Wat is OLED?

Laten we beginnen met OLED, oftewel Organic Light Emitting Diode. Elke pixel geeft zijn eigen licht weer en als een pixel niet is geactiveerd, geeft hij geen licht weer en blijft hij zwart. Op deze manier is het zwart dieper dan bij een scherm dat zwarte 'kleur' weergeeft. LED daarentegen is een LCD-technologie. Daarbij wordt licht niet gegenereerd uit de pixels zelf, maar via een backlight.

LED-televisies zijn in tegenstelling tot OLED eigenlijk LCD's: een LCD-raster wordt daarbij belicht via een LED achter of naast het scherm. Dat is energiezuiniger dan eerdere modellen, maar het blijft LCD-technologie: de pixels geven geen eigen licht weer en deze toestellen worden vaak omschreven als backlit of edgelit.

Wat is QLED?

De quantumdots van een QLED-toestel geven gekleurd licht weer als ze van de zijkant belicht worden. De quantumdots vormen slechts één laag van het scherm, een andere is een prisma-laag die onder meer bijdraagt aan de grotere kijkhoek, een polariserende laag en een verstrooiingslaag.

Een QLED is dus een LCD-scherm met een quantumdotlaag erin verwerkt om een groter kleurbereik en verbeterde helderheid weer te geven in vergelijking met een LCD. Die laatste pieken in gemiddelde modellen op 300 tot 400 nits, terwijl de QLED 1400 nits aan lichtsterkte weergeeft. OLED's als LG's C7 geven net iets meer dan 700/

OLED en QLED zijn afkortingen die worden gebruikt voor meerdere iteraties van de televisies: niet alle OLED-toestellen gebruiken dezelfde architectuur en hetzelfde geldt voor QLED. Het voornaamste verschil is dat QLED veel meer een marketingterm is dan een technische als OLED.

Is QLED beter dan OLED?

Als we kijken naar de modellen van 2017 is het antwoord 'nee'. Een nadeel van OLED is dat het minder helder is dan heldere LED-televisies. Fabrikanten jagen op hogere brightness-instellingen zodat ze het contrast kunnen opschroeven en kleurechter HDR-weergave tevoorschijn kunnen toveren.

Een van de voordelen van QLED is die helderheid en de sterkere kleuren. Deze toestellen hebben een hogere verzadiging, waardoor kleuren feller lijken. Het nadeel van edgelit-schermen als deze zijn de ongewenste neveneffecten van helderheden van 1000 tot 2000 nits, met name ringing of haloing.

Daarbij heb je een uitvloeiend effect waarbij lichtcirkels bloeden naar donkere gebieden en je de scherpe afsnijding tussen licht en donker verliest. Je ziet dat goed met iets als een kaarslicht op een donkere achtergrond. Op een OLED zie je een strakke rand tussen licht en donker omdat elke pixel zijn eigen licht weergeeft.

Maar dat is lastiger bij LED-belichting - vooral als het edgelit is - omdat het moeilijker is om licht naar afzonderlijke pixels te sturen. Je kunt lokaal dimmen met edgelit, maar het is makkelijker als je een grid van LED's achter het paneel hebt. Dat gaan de QLED-toestellen van dit jaar meer doen, met honderden gebieden die afzonderlijk gedimd kunnen worden.

Ook hebben de nieuwe toestellen extra lagen om te voorkomen dat licht uit het ene gebied bloedt naar een ander en er is software-ondersteuning met een anti-blooming algoritme dat uitzoekt welk gebied fel wordt weergegeven en dat dimt waar nodig om haloing te voorkomen.

Dus welke van de twee moet ik kopen?

Dat is de hamvraag. We kunnen het beste afwachten tot de modellen die net zijn gepresenteerd op CES uitkomen om deze grondig te testen. Maar beeldkwaliteit is niet de enige factor bij het overwegen van welke tv je moet kopen: prijs, software, schermgrootte en uiterlijk van het toestel spelen ook mee.

QLED en OLED zijn allebei dure technologieën, dus je moet de televisies sowieso in actie zien voor je meer dan duizend euro neertelt voor de toestellen.

Dat gezegd hebbende, als beeldkwaliteit je primaire overweging is, dan lijkt momenteel OLED de beste keuze. Maar de nieuwe generatie QLED-televisies kan best wel eens een interessante concurrent zijn.