Deze mededeling van Nicholas Negroponte, hoofd van het OLPC, komt kort nadat Intel uit de board of directors van het project stapte. OLPC zou van Intel geëist hebben het Classmate PC project af te stoten. De Classmate PC is een directe concurrent OLPC's XO laptop. Beide laptops zijn bedoeld voor scholieren in ontwikkelingslanden.

Volgens OLPC was en is van een dergelijke eis geen sprake. Het bedrijf is juist blij met de Classmate PC omdat de ontwikkeling daarvan betekent dat er meer goedkope laptops op de markt komen en er dus meer kinderen geholpen worden.

Onfortuinlijk

"Het is heel vervelend wat er met Intel is voorgevallen en ik hoop dat er een manier is om onze relatie weer op te bouwen", zegt Negroponte. "Het is niet in ons belang om Intel af te stoten. We willen deze laptop voor zoveel mogelijk kinderen beschikbaar maken."

Negroponte noemde de uitspraken van Intel over de vermeende eis van OLPC om af te zien van de Classmate PC 'onfortuinlijk'. "Zo werd het beeld geschetst dat OLPC tegen concurrentie is, dat is natuurlijk onzin. We willen zoveel mogelijk laptops op de markt zien en dat kinderen een zo breed mogelijke keus hebben."

Verschillen onoplosbaar

Agnes Kwan, een woordvoerder voor Intel, zei dat gesprekken met OLPC niet uitgesloten zijn. Maar ze benadrukte dat de organisaties uit elkaar zijn gegaan omdat de verschillen tot nu toe onoplosbaar bleken.