Voor 312 euro krijgt iedereen die de XO laptop via Amazon.com bestelt een exemplaar thuisgestuurd, waarna er ook een exemplaar zal worden gestuurd naar een ontwikkelingsland.

De Give 1 Get 1 (G1G1) actie werd al eerder gelanceerd in Amerika, maar is nu voor het eerst ook toegankelijk voor klanten uit onder andere Europa. Het gaat daarbij om de Linux-versie van de laptop, er zal geen Windows-versie worden verkocht.

Fijne verrassing

De mogelijkheid om ook vanuit Europa een XO laptop te bestellen komt voor een grote groep enthousiastelingen in ons land als een gewilde verrassing. Eind vorig jaar bleek tijdens een meeting van Nederlands liefhebbers van het laptopproject, dat er veel animo is voor de aankoop van de laptops via het G1G1-programma, maar dat contactpogingen vanuit Nederland met de organisatie van OLPC werden genegeerd.

Sneller en meer opslag

De XO laptop is een laptop die speciaal is ontwikkeld voor kinderen in ontwikkelingslanden. De laptop heeft een waterdicht toetsenbord, is milieuvriendelijk en beschikt over 1GB flashgeheugen, 256 MB Ram en een 7,5-inch lcd-scherm. De laptop kan worden aangedreven met behulp van zonne-energie, maar ook via een voetpedaal of een trekkoord, zodat het apparaat ook geschikt is op locaties waar de stroomvoorziening problematisch is.

De versie die vanuit Europa kan worden besteld is onder andere voorzien van Europese stekkers. Het apparaat, dat voorlopig de naam XO-1 Gen 1.5 heeft meegekregen, zou ook sneller zijn dan de eerste versie en meer opslagcapaciteit hebben.

Netbooks ondermijnen actie

Oorspronkelijk zou de laptop 100 dollar gaan kosten, maar de prijs is tijdens de ontwikkeling aanzienlijk gestegen, onder andere dankzij productiekosten die hoger uitvielen dan gedacht.

Los van het feit dat OLPC inmiddels een geduchte concurrent heeft in Intel's Classmate PC, is het de vraag of dit G1G1-project net zo succesvol zal zijn als het eerste. Dat project zou maar een paar weken duren, maar werd verlengd wegens de grote vraag.

Inmiddels zijn er echter netbooks op de markt die voor hetzelfde geld veel betere prestaties leveren. Kanttekening is daarbij echter wel dat het principe van een gedoneerde laptop aan de derde wereld een grote motivatiefactor is bij de aankoop van een XO laptop.

XO-2

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een opvolger van de XO laptop. Deze opvolger, die vooralsnog de XO-2 wordt genoemd krijgt een dubbel touchscreen en zal geleverd worden zonder fysiek toetsenbord.