De XO-laptop, bedoeld om kinderen in arme landen toegang tot computers en internet te bieden, blijkt ook in het westen populair. Het OLPC-project, bestaande uit onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology onder leiding van Nicholas Negroponte, kreeg al snel na de oprichting forse kritiek omdat thuisland Amerika niet als afzetmarkt werd gezien.

Met de oprichting van OLPC Amerika lijkt Negroponte nu gehoor te geven aan de kritiek. De Amerikaanse tak van het project heeft al een voorzitter en een directeur aangetrokken en zal waarschijnlijk gevestigd worden in Washington D.C., zo liet Negroponte weten in een interview. "Het krijgt nu vorm. We proberen het via de overheden van de vijfig staten te regelen", aldus Negroponte.

Give one, get one

De door het OLPC ontwikkelde XO-laptop stond aanvankelijk bekend als de 'honderd dollar laptop', maar de prijs viel hoger uit. Op dit moment kost een XO ongeveer 188 dollar. De eenvoudige computer was vorig jaar al in Amerika verkrijgbaar via een 'give one, get one'-constructie: voor 400 dollar kunnen consumenten twee XO-laptops kopen, waarvan er één gedoneerd wordt aan een ontwikkelingsland.

Mogelijk is de XO binnenkort ook in Europa verkrijgbaar volgens hetzelfde principe, maar 'give one, get one'-chef Walter Bender wilde daar eerder deze week nog geen uitsluitsel over geven.

Patriottisme

Volgens Negroponte liggen er drie overwegingen ten grondslag aan de oprichting van OLPC Amerika. Ten eerste 'doen we iets patriottisch, en dat zijn we ten slotte', aldus Negroponte die zegt dat Amerika zelf ook arme kinderen telt. Daarnaast betekent de groei van de afzetmarkt ook een groei van de ontwikkelgemeenschap die software voor de XO maakt. Ten slotte is er een educatieve reden: Amerikaanse kinderen kunnen hun horizon verbreden door te communiceren met kinderen in ontwikkelingslanden.

Amerika was oorspronkelijk niet in de plannen van het project opgenomen, omdat Amerikanen gemiddeld tienduizend dollar per jaar besteden aan het basisonderwijs van een kind. In een land als Bangladesh is dit 20 dollar.