Dat bevestigde Walter Bender, oprichter van Sugar Labs en voormalig president of software and content bij OLPC in een interview met PC World afgelopen week. "Er werkt op dit moment een vrijwilliger samen met Intel om Sugar geschikt te maken voor de Classmate PC" . Bender laat daarbij weten dat Sugar Labs een rol heeft gespeeld in het leggen van de contacten tussen de twee partijen.

Zes maanden na de breuk

De aankondiging van de samenwerking komt ongeveer zes maanden nadat Intel de banden met OLPC verbrak. OLPC wilde dat Intel de plannen voor haar Classmate PC liet varen, om zo meer aandacht, geld en promotie aan XO laptops in ontwikkelingslanden te kunnen ontbreken. Intel weigerde dit, hetgeen leidde tot een ruzie en uiteindelijk tot een breuk tussen de twee partijen. Intel heeft vooralsnog geen officiële reactie gegeven op de aankondiging van Bender.

Toekomst voor Sugar Labs

Wanneer de Sugar gebruikersinterface daadwerkelijk op Classmate PC's zal worden geïnstalleerd, dan is dat een flinke opsteker voor Sugar Labs. Het stelt het bedrijf namelijk in staat om de interface sneller te verbeteren. Daarbij is het een gewenste stap in de richting van de toekomst van Sugar Labs, omdat het bedrijf al vaker heeft aangegeven Sugar op verschillende platforms naast XO te willen zien draaien. Bender geeft dan ook aan dat er naast Intel, nog wordt samengewerkt met een groot aantal andere computerfabrikanten, maar welke dit zijn wil hij niet zeggen. Wel maakt hij duidelijk dat dit geen trap richting OLPC is: "OLPC is en blijft het belangrijkste project voor Sugar Labs, alleen geen exclusief project. We blijven nauw samenwerken met OLPC."

Ontslag

Bender nam eerder dit jaar ontslag bij OLPC, omdat topman Negroponte had aangegeven dat het tijd werd om te kijken wat er mogelijk was met een installatie van Windows XP op de XO-laptop. Bender is echter een fel voorstander van een open-source besturingssysteem, hetgeen hij dan ook herhaaldelijk naar buiten heeft gebracht. Zijn beslissing om ontslag te nemen vanwege het Windows-verhaal, maakte hem onsterfelijk binnen de open-source community.