Het IOC (International Olympic Committee) dreigt de ICANN met maatregelen, waaronder een rechtszaak. De hoofdbeheerder van domeinnamen moet alle IOC-handelsmerken beschermen tegen oneigenlijk gebruik van haar merken, eist algemeen directeur Urs Lacotte.

Cybersquatting

Hij heeft samen met IOC-jurist Howard Stupp een kritische - en dreigende - brief (pdf) gestuurd aan de ICANN. Die volgt op reacties van het IOC in de openbare consultatieronde over de nieuwe richtlijnen voor generieke top-level domeinnamen (gTLD's). De nieuwe gTLD's staan algemene domeinextensies toe naast het huidige Amerikaanse systeem dat onder meer .com, .org, .gov en .mil omvat.

Het IOC voorziet namelijk een ongekend hoog aantal domeinnaamkapingen (cybersquatting) en gevallen van merkeninbreuk. Het klaagt in de brief dat het nieuwe gTLD-programma het IOC zou dwingen om veel tijd en financiële middelen af te leiden van de eigenlijke non-profit missie van de organisatie.

Olympisch, Olympiade

Als de ICANN niet meewerkt, dreigt er inbreuk, verwatering en besmeuring van de Olympische handelsmerken, aldus het IOC. Die argumenteert dat het beschermen van merken en namen door middel van 'reservering' niets nieuws is. "Veel landen hebben al unieke wetgeving doorgevoerd die verbeterde bescherming biedt aan de Olympische handelsmerken, waarmee ze in wezen op een nationale reserveringslijst staan."

Nederland bevindt zich niet onder de landen die het IOC aanhaalt. België, Frankrijk Duitsland, Griekenland, Mexico, Rusland en de Verenigde Staten zijn enkele van de landen die wel Olympische handelsmerken beschermen. Daaronder bevinden zich 'Olympisch' en 'Olympiade'. De VS heeft in 1982 al de Gay Olympic Games gedwongen tot een naamsverandering naar Gay Games, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

Pirate Bay DNS

Ondertussen maakt Pirate Bay-kopstuk Peter Sunde bekend dat hij een eigen alternatief voor de ICANN wil opzetten. De voormalige beheerder van de bekende torrentsite is negatief over de domeinorganisatie, mede omdat die ooit een domein van hem heeft afgenomen op basis van een klacht van de muziekindustrie.

Het plan van Sunde is om een eigen DNS-rootserver op te zetten. Die moet op termijn versterking krijgen van andere aangesloten DNS-servers. Het alternatieve systeem voor domeinnamen moet via peer-to-peer (p2p) werken, meldt techblog Geek.com.

Sunde zelf meldt op het blog voor zijn voorgestelde alternatieve DNS dat er nog niets concreets is. "We zijn nog niet georganiseerd, maar proberen dat nu. De achtergrond voor dit project is dat we een ongecensureerd internet willen." Hij hekelt het "gecentraliseerde systeem dat onze informatiestroom beheerst".