Die eis formuleerde de vicevoorzitter van de coördinatiecommissie, Kevan Gosper, in de Chinese hoofdstad. Het IOC zal eventuele beperkingen van internet niet accepteren, meldt het ANP.

Het gaat dan met name om de circa 30.000 mediavertegenwoordigers die de komende zomer in Peking 'hun werk ongestoord en in alle vrijheid moeten kunnen doen'. "Dat is een duidelijke eis aan het organiserende land. We hebben het dinsdag opnieuw bij de Chinese officials aan de orde gesteld en ons standpunt in deze zaak nog eens toegelicht. Het internet moet volledig open zijn tijdens de Spelen", aldus Gosper.

Geaccepteerde praktijk

De laatste tijd laat China voorzichtig de censuurteugels op het internet vieren. Maar tijdens en na de recentelijke protesten in Tibet gingen veel buitenlandse websites, zoals BBC, CNN en YouTube, onverbiddelijk op slot. Daarnaast staat de Chinese blogosfeer onder permanente curatele.

Volgens een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken volgt het Chinese beheer van internet de 'algemene praktijk van de internationale gemeenschap', zo meldt de International Herald Tribune.

De zegsvrouw erkende dat China sommige webcontent blokkeert, maar benadrukt dat ook andere landen dat doen. Ze kon niet bevestigen of het internet open zou zijn voor journalisten tijdens de Olympisch Spelen.

Dapper voorwaarts

De officiële partijkrant van de Communistische Partij, The People's Daily, bezigt in dit kader de gebruikelijke vage maar heroïsche retoriek.

"Met de naderende opening van de Spelen is de last op onze schouders zwaarder en de taak moeilijker. We moeten het hoofd helder houden, ons meer bewust worden van de potentiële gevaren, en onversaagd de moeilijkheden en uitdagingen te lijf gaan," zo schrijft het partijblad.