De gps-informatie van de Olympische wielerrenners is zaterdag al niet goed aangekomen bij de diverse media die op de televisie verslag deden van de Olympische wedstrijd dwars door Londen. Presentatoren zaten hierdoor zonder cruciale informatie zoals de afstand tussen kopgroep en peleton. De oorzaak zat in de ruim 1 miljoen mensen die stonden langs het parcours van Londen naar Surrey en terug.

Twitter, Facebook en ook sms

De toeschouwers, die daarvoor geen dure toegangskaartjes nodig hadden, postten uitgebreid naar sociale media, zoals Twitter en Facebook. Daarnaast werden er veel sms-berichten verstuurd vanaf de lijn, meldt het Britse dagblad The Telegraph. Deze stortvloed aan netwerkverkeer verdrong de doorgifte van de wielerdata door de Olympic Broadcast Service. Tv-stations zijn afhankelijk van dat Olympische orgaan voor hun informatietoestroom.

De gebrekkige informatieverschaffing door tv-zenders leidde vervolgens weer tot veel berichten op sociale media. Dat heeft het netwerkprobleem waarschijnlijk weer verergerd. Een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigt het netwerkprobleem aan The Telegraph en wijst de honderdduizenden fans langs de route aan als oorzaak.

'Mobiel gebruik, maar met mate'

De oplossing van IOC? Het aanwezige publiek verzoeken niet zoveel gebruik te maken van het mobiele netwerk. Tenminste niet als het niet écht dringend is. “Natuurlijk, als je iets wilt verzenden, gaan we niet zeggen 'Nee, je kunt dat niet doen' en we gaan zeker nooit verhinderen dat mensen dit doen", zegt de IOC-woordvoerder tegen persbureau Reuters. “Maar als het niet een echt urgent bericht is, doe het dan alsjeblieft rustig aan."

Die oproep werd zaterdag gedaan na het mislopen van de tv-verslaggeving van de wielerrace voor mannen. Op zondag reden de vrouwen, maar gedurende de eerste anderhalf uur van die wedstrijd kon de BBC ook geen informatie-updates in beeld vertonen. Een enkele radiopresentator wendde zich juist tot Twitter om zijn verslaggeving toch te kunnen doen.

Volgende pogingen

Ondertussen werkt de verantwoordelijke OBS aan overheveling van het netwerkverkeer naar meerdere netwerken, van verschillende operators. In deze editie van de Olympische Spelen staan nog twee 'publieke' wedstrijden gepland op de wegen van Londen. Dit zijn de marathon en de triathlon, beiden net zoals de wielerwedstrijd apart voor mannen en voor vrouwen.

Eerst is op 4 augustus de triathlon voor vrouwen, op 7 augustus gevolgd door die voor mannen. Tussendoor vindt op 5 augustus de marathon voor vrouwen plaats, met op 12 augustus die voor mannen. Ook die evenementen zijn zonder tickets de bekijken, wat naar verwachting weer veel publiek zal trekken.