Woordvoerder José de Vries van Atos Origin bevestigt aan Webwereld de keuze voor XP. "De Vancouver 2010 Olympic Games lopen op 2 operating system platforms: Windows XP en Solaris 10. De systemen zijn zo ontworpen dat we Windows op de venues draaien, Solaris in onze datacenters." Solaris is de Unix-variant van Sun Microsystems, dat nu in handen is van Oracle.

Het gebruik van de 9 jaar oude Windows-versie voor de Spelen in Vancouver is onthuld door ict-vaktitel Computable. Dat is opgeschreven uit de mond van chief technology integrator Magnus Alvarsson van Atos. Hij zit op locatie te Canada, druk bezig met de voorbereiding voor het sportevenement.

'Geen reden om te veranderen'

Het is niet bekend waarom Atos heeft besloten Vista over te slaan voor de Spelen in Vancouver. Woordvoerder José de Vries van Atos reageert dat ze het antwoord op die vraag niet heeft. "Maar ik weet dat we tijdens de vorige Spelen ook al op Windows XP hebben gedraaid tot volle tevredenheid, en er wellicht geen reden was te veranderen."

"Ook omdat we tijdens de Spelen technologie inzetten die we al ruim hebben getest en waarbij tevredenheid bestond. De testen starten we een paar jaar van tevoren, om zeker te zijn van goed functioneren." De tweede generale repetitie is halverwege december gedaan.

BSOD in Beijing

De behoudenheid van Atos is dus gebaseerd op het hebben van een functionerend systeem voor de Olympsiche Spelen. Dit ondanks het wereldwijd zichtbare Windows-vastloper met een blauw scherm (BSOD) in de openingsceremonie van de Spelen in Bejing. Atos-topman Alvarsson was als ict-manager ook betrokken bij die editie van de Spelen, net als die in 2002 (Winterspelen te Salt Lake City) en 2004 (Zomerspelen te Athene).

Vlak voor de Zomerspelen in China is nog afgezien van een overstap naar Vista omdat die nieuwe Windows-versie toen nog te 'jong' was. Eerder beweerde Lenovo, die de hardware leverde voor de spelen in China al dat Vista niet aan de orde was, wat Microsoft weer tegensprak. Het opzetten van de ict-omgeving voor de Olympische Spelen neemt vele maanden in beslag en keuzes voor de componenten worden jaren van tevoren al gemaakt.

Ook geen 7

Het huidige Windows 7 is volgens die opzet ook nog te kort op de markt om al mee te kunnen in de Olympische ict-voorbereidingen. De ict-dienstverlener roemt ondertussen wel de voordelen van Windows 7 en biedt daarvoor migratiediensten. Die zijn volgens de aanprijzing op de bedrijfssite "met minimale impact op uw organisatie, een gegarandeerd resultaat én voor een vast tarief". Atos verzorgt ook de ict voor Spelen in 2012 (Groot-Britannië), 2014 (Rusland) en 2016 (Brazilië).