Justitie eist bovendien een boete van 11.250 euro van Novum Nieuws, zo meldt NRC Handelsblad. Novum is een persbureau dat sinds 2001 concurreert met het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

Voormalig Novum hoofdredacteur Marcel van der H. en voormalig commercieel directeur Jan R. zouden zich illegaal toegang hebben verschaft tot de nieuwsbank van het ANP. Daarbij zouden journalisten van de organisatie informatie hebben overgenomen en hebben verwerkt in Novum artikelen.

Het OM kan niet bewijzen dat het tweetal zelf betrokken was bij de inbraken, maar bepleitte dat de inbraken in het systeem een dermate structureel karakter hadden, dat de hoofdredacteur en commercieel directeur hiervan op de hoogte moeten zijn geweest.

In 2004 won het ANP al een civiele procedure tegen zijn concurrent, waarbij Novum werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 50.000 euro. Novum won deze zaak uiteindelijk in hoger beroep wegens gebrek aan bewijs.

Sociale Zaken

Het openbaar ministerie vergeleek de zaak met het schandaal rond het ministerie van Sociale Zaken van afgelopen oktober. Toen bleek dat persvoorlichters van het ministerie zich 366 maal toegang hadden verschaft tot de persdienst en daar ongepubliceerde artikelen hadden gelezen. Zij vielen door de mand toen zij het GPD benaderden met correcties op een nog niet gepubliceerd artikel.

De rechter doet op 28 januari uitspraak in de Novumzaak.