Het Openbaar Ministerie krijgt andermaal het deksel op de neus in een piraterijzaak. Het gaat dit keer om Stefan K. die eerder bekende circa 5000 e-books via bittorrent te hebben verspreid. Stichting BREIN traceerde hem en deed aangifte.

Maar de Rotterdamse politierechter ziet er geen strafzaak in. De rechter oordeelde dinsdagmorgen dat het OM niet-ontvankelijk is om de verdachte te vervolgen, meldt Tweakers.net. Het OM en de advocaat van de verdachte, Marco Bos, bevestigen de uitspraak van de rechter tegenover Webwereld.

Inbreuk is primair civiele zaak

Het punt is namelijk dat auteursrechtinbreuk in eerste instantie civielrechtelijk dient te worden aangepakt, en niet strafrechtelijk. Dit is ook duidelijk vastgelegd in de “Aanwijzing intellectuele-eigendomsfraude" van het OM. Het OM kan toch vervolgen als er urgent gevaar is voor de veiligheid of volksgezondheid, bedrijfsmatige piraterij, of lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat is allemaal niet van toepassing op de verdachte en dus er was geen enkele grond om de verdachte te vervolgen, betoogde advocaat Bos. De rechter gaat daar in mee.

Een andere grond om toch te vervolgen is als civielrechtelijke aanpak geen effect heeft en de piraterij doorgaat (zie 4.6 van de aanwijzing). Stichting BREIN heeft wel het voorwerk gedaan, maar is geen rechtszaak gestart en heeft alleen aangifte gedaan bij het OM.

Het openbaar ministerie overweegt nog in beroep te gaan. “We hebben besloten om tot vervolging over te gaan omdat het [de inbreuk] toch wel massaal was", legt de zegsvrouw van het Rotterdamse parket uit.

'Criminele organisatie'

Op een vergelijkbare manier beet het OM in het stof in de eerste strafzaak tegen vermeende piraten in de Nederlandse geschiedenis, de beheerders van ED2K-linksites Shareconnector en Releases4U. Hier oordeelde het Hof dat het OM nooit tot vervolging had mogen overgaan en zich voor het karretje van BREIN had laten spannen. Hier stelde het OM zelfs dat de verdachten onderdeel waren van een criminele organisatie.