Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is sinds kort via de Dienst Spoorwegpolitie verantwoordelijk voor het opsporen en afhandelen van aangiftes die Trans Link Systems (TLS) doet van ov-chiphackers. Voorheen deed het OM die zaken. De vraag rijst wat dat nu eigenlijk kost, een ov-chipkaart hacken. Een eenduidig antwoord is daarop niet te geven.

Onduidelijkheid

Volgens het KLPD en TLS wordt er alleen aangifte gedaan tegen ov-chipfraudeurs die hun persoonlijke chipkaart hebben gehackt. Anonieme kaarten die worden gehackt worden geblokkeerd en daar gebeurt verder niets mee, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM).

"Als daar fraude mee wordt gepleegd worden ze onmiddelijk geblokkeerd. Er volgt geen vervolging want dat is niet te doen, dat zijn er gewoon teveel", aldus een woordvoerster van het Utrechtse OM. Vorig jaar is dat wel bij een zaak gebeurd. "Maar op dit moment zijn er gewoon teveel fraudes met anonieme kaarten om onderzoeken naar uit te voeren."

Over de straffen die gehanteerd worden voor hackers van persoonlijke chipkaarten zijn de KLPD en het OM het niet eens. Volgens het KLPD krijgen de fraudeurs een uitnodiging om langs te komen op het bureau, waarna ze een transactie (boete) krijgen en weer naar huis kunnen. De hoogte van die boete zou worden bepaald door het OM.

Boete geen wetmatigheid

Het OM spreekt dat tegen."Als er fraude wordt gepleegd met kaarten op naam wordt er aangifte gedaan door TLS bij de Spoorwegpolitie en die doet onderzoek. Als dat onderzoek is afgerond sturen ze het dossier naar ons, dus er wordt niemand weggestuurd met een transactie", stelt het OM. "Er wordt gewoon vervolgd zoals normaal bij fraude."

Het frauderen met de persoonlijke ov-chipkaart kan uiteindelijk wel leiden tot het betalen van een boete, maar dat wordt dan bepaald door de Officier van Justitie (OvJ). "Maar ik weet dus niet wat een Officier beslist als hij een dossier krijgt", zegt de woordvoerster.

Nog geen zaak afgerond

Ook zijn er nog geen voorbeelden van dergelijke zaken beschikbaar. Op dit moment loopt er een onderzoek naar 10 krakers van persoonlijke chipkaarten. Omdat die nog niet zijn afgerond heeft nog geen OvJ zich erover gebogen.

Dat gebeurde vorig jaar dus al wel. Toen werd de fraudeur aangeklaagd voor het 'het vervalsen van waardekaarten'. Daar staat een maximale gevangenisstraf op van zes jaar, of een geldboete van 76.000 euro op. Uiteindelijk kreeg de hacker (die overigens een anonieme kaart had gehackt) 60 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van 2 jaar. De rechter achtte het reizen met de vervalste kaart niet bewezen, wel het vervalsen zelf.