Het Openbaar Ministerie (OM) blijkt met zijn 5000 medewerkers namelijk te betalen voor het beheer van 11.000 accounts in hun directory, onthult NU.nl op basis van uitgelekte informatie. De ingehuurde it-dienstverlener Atos krijgt per account betaald en niet per daadwerkelijke werknemer van het OM. Die klant is per account zo'n 800 euro verschuldigd en heeft de afgelopen tijd het beheerbestand niet bijgewerkt.

Weg of tijdelijke krachten

Dat levert een kostenpost op van 4,8 miljoen euro, voor niet bestaande medewerkers. De 6000 accounts daarvoor zijn van mensen die niet meer bij het OM werken. Volgens een anonieme bron van NU.nl gaat het om opgestapte mensen of tijdelijk ingehuurde krachten. Hun accounts leven echter voort in de Active Directory-beheeromgeving die Atos hanteert voor het OM.

Ook zouden er veel accounts nog afkomstig zijn van de Rechtspraak, waarvan de ict lang geleden werd afgescheiden van het OM. Die splitsing is in de nazomer van 2010 afgerond en was een gevolg van de drastische herziening van de rechterlijke it-beheerorganisatie ICTRO.

Tweeënhalf jaar oud restant

De accounts van de afgesplitste rechtsprekende tak Rechtspraak zijn nooit verwijderd uit de beheeromgeving, weet een andere bron te melden aan de Nederlandse nieuwssite van uitgeverij Sanoma. Dit restant zou nu, tweeënhalf jaar na dato, "een groot gedeelte" van de 6000 accounts uitmaken.

Via de voor het OM verantwoordelijke organisatie van het Parket Generaal is het probleem van het beheerbestand bevestigd. Hierbij zegt het OM dat het de kwestie nu gaat aanpakken. Er is hierbij geen sprake van een conflict met Atos. Een woordvoerder van het Parket Generaal vertelt aan NU.nl dat de dienstverlener voor de 6000 niet-gebruikte accounts wel degelijk beheerwerk verricht en daar dus voor betaald krijgt.

Opschoningsproces

Het is momenteel nog onbekend hoe lang het opschonen van het beheerbestand in beslag gaat nemen. Webwereld heeft nog geen antwoord van het Generaal Parket gekregen op vragen hierover. Verder is het onduidelijk hoeveel van de 6000 'overtallige' accounts een Rechtspraak-restant zijn en hoeveel van het totaal er echt kunnen worden verwijderd. Het kan om technische redenen mogelijk zijn dat bepaalde schaduwaccounts nodig zijn voor applicatie- of beheerfuncties.