Het openbaar ministerie (OM) heeft dinsdag een inval gedaan bij Vimpelcom, een telco actief in tientallen landen. Het gaat waarschijnlijk om Vimpelcom's activiteiten in Oezbekistan, meldt het concern zelf. Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC doet onderzoek.

Het functioneel parket van het OM bevestigt tegenover Webwereld dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar Vimpelcom, maar kan omdat dit nog loopt geen verdere mededelingen doen.

Het van oorsprong Russische Vimpelcom biedt telecomdiensten aan in tientallen landen, vooral ex-Sovjet staten en landen in Azië en Afrika. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse zuidas, maar is genoteerd op de NASDAQ-beurs in New York.

Onbetrouwbaar Oezbekistan

Vimpelcom is ook actief in Oezbekistan, een notoir onbetrouwbaar land voor buitenlandse investeerders, meldt Reuters. De lokale belastingdienst doet er onderzoek naar Vimpelcom. Eerder werd een mobiele licentie van een andere buitenlandse operator ingetrokken. Dat zou een klassieke uitzuigoperatie door de lokale autoriteiten zijn. Het land wordt beheerst door een kleine politieke en economische elite.

Ook de rijksoverheid meldt dat Oezbekistan een "slecht ondernemersklimaat" heeft: "De economie wordt centraal geleid, er is sprake van corruptie en belastinghervormingen blijven uit. Er is nauwelijks een private sector."