Brenno de Winter tweette zojuist: "Het OM seponeert mijn zaak. Gesprek bijna rond. Kom zo naar buiten. Ik ben zo blij en opgelucht." De journalist en freelancer voor Webwereld wordt dus niet vervolgd vanwege het hacken van de OV-chipkaart.

Brenno de Winter reisde vanaf eind december drie weken op gekraakte OV-chipkaarten. Het bedrijf Trans Link Systems (TLS) detecteerde een aantal van die reizen en deed daarvan aangifte. Ook toen duidelijk werd dat de reizen dit voor journalistieke doeleinden waren gemaakt volhardde het bedrijf in de aangifte. Tegen andere journalisten die hetzelfde deden werd geen aangifte gedaan.

Verhoor

De politie startte onderzoek dat maanden duurde, en de recherche verhoorde De Winter zelfs vier uur als verdachte. Op dat moment werd ook duidelijk dat de verdenkingen tegen De Winter goed zijn voor zes jaar cel.

Nadat duidelijk werd dat de zaak de freelancer duizenden euro's zou gaan kosten, sprong de internetgemeenschap voor hem in de bres. Bij een actie van Webwereld, Nu.nl, GeenStijl en PC-Active met het doel om € 2500 op te halen, kwam uiteindelijk bijna € 7500 binnen.

Onderzoek

Dat De Winter de wet heeft overtreden staat niet ter discussie. Maar nu heeft ook het OM bevestigd dat hij handelde met journalistiek oogmerk. “Dat is wel wat ik heb gedaan", zegt hij tegenover Webwereld. “Dit ging om het aantonen van een aantal misstanden, nadat na vier jaar onderzoek alle andere middelen waren uitgeput."

Het Openbaar Ministerie heeft nu dus besloten dat het journalistieke belang in dit geval boven het belang gaat van TLS. “Je toont aan dat de kaart brak is, dat hun backoffice fraude onvoldoende detecteert, dat geblokkeerde kaarten zo kunnen worden gedeblokkeerd, dat kaarten tegen de belofte in helemaal niet worden geblokkeerd en dat je kunt reizen zonder sporen achter te laten", licht De Winter toe. “Hoe stuk is je product dan? En wat doet dit bedrijf? Het gaat op de man spelen. Ik zou juist op de kaart gaan spelen."

Dat is ook precies wat Webwereld gaat doen. De komende tijd zal intensiever worden gewerkt aan onderzoek naar het functioneren van de OV-kaart. Ook Nu.nl pakt onderzoekswerk op en creëert een formatieplaats voor het onderzoek. “Dat is een stagair", legt de freelancer uit. “Ik ga nog veel op beide redacties komen."

Zo lek als een mandje

De Winter toonde het ongelijk aan van sommige politici en Trans Link Systems, die beweerden dat alleen knappe koppen in een laboratorium de kaart zouden kunnen manipuleren. “Niet waar dus, dat kan iedereen die een Windows-computer en een kaartlezer van drie tientjes kan kopen", zegt De Winter.

“Vooraf had ik al aangegeven dat dit er aan zat te komen, compleet met screenshots. Maar TLS stond zover van de realiteit af dat ze zelfs in de aangifte bleven volhouden dat het hacken erg moeilijk zou zijn. Dat kwam op mij wat wereldvreemd over."

Toen De Winter ook nog bewees dat het technisch kinderlijk eenvoudig is om te reizen zonder zelfs maar een spoor achter te laten, stelde ook Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu dat de kaart 'zo lek als een mandje' was. Hierop volgde een spoeddebat waar de minister een nieuwe hack onthulde. De kamer besloot vervolgens de introductie van de kaart in de regio Den Haag uit te stellen.

Binnenkort wordt de strippenkaart overigens helemaal vervangen door de OV-chipkaart.