Zowel de politie als het Openbaar Ministerie (OM) gaan geen nieuwe zoektocht instellen naar het gewiste pdf-document in de zaak Tristan van der Vlis. "Er is niks veranderd ten opzichte van vorige week", zegt een woordvoerster van het OM. Wordt er een nieuwe zoektocht gestart? "Nee."

De politie is een pdf-bestand kwijtgeraakt waaruit kan blijken waar het mis ging in bij het verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der Vlis, de man die in Alphen aan den Rijn 6 mensen doodschoot alvorens de hand aan zichzelf te slaan. De politie gaf hem een wapenvergunning maar had dit niet mogen doen.

Onderzoek afgesloten

In de vermiste pdf staat hoogstwaarschijnlijk informatie over de gedwongen opname van Van der Vlis in een psychiatrische inrichting. Die opname had moeten worden meegewogen bij het verstrekken van de wapenvergunning. Wordt het bestand gevonden, dan kan bepaald worden bij wie de fout zat. Die zat of aan de kant van de infodesk die de informatie moest aanleveren, of aan de kant van de behandelaar van de vergunningsaanvraag.

Ict-experts stelden tegenover Webwereld en De Pers dat het onmogelijk is dat er geen digitale versie meer bestaat van het bestand. Bovendien zou het wissen van een dergelijk document de wet schenden. Er is ook door die experts aangeboden om de pdf gratis terug te vinden, maar dat aanbod sloeg het OM af.

Ook de politie Hollands-Midden bevestigt dat er niet meer wordt gezocht naar het bestand. "Dat is niet het geval want de rijksrecherche heeft het onderzoek afgesloten en heeft geconcludeerd dat het pdf-bestand er niet meer is", zegt een woordvoerster van politie. "Dus we zijn niet meer op zoek."

'Deugdelijk onderzoek'

Volgens de politie heeft de Rijksrecherche deugdelijk onderzoek gedaan. "Het is niet zo dat er even gezocht is en er toen gedacht werd: 'Oh, we kunnen het niet vinden'", wil de zegsvrouw er nog over kwijt. Van een extra onderzoek is dus geen sprake. De woordvoerster van het OM heeft verder niets toe te voegen aan het commentaar van de politie. "Wij hebben geantwoord en daar wil ik het bij laten."

Zowel de VVD als GroenLinks hebben Kamervragen gesteld over de zaak. Die zijn nog niet beantwoord.

Update 10.28 uur: Ook GeenStijl stelde nog de nodige aanvullende vragen met min of meer hetzelfde resultaat. In een video-item wordt goed duidelijk gemaakt hoe het OM en de politie omgaan met vragen van journalisten over deze zaak.