Op de krakerssite GroteBroek.nl was tot voor kort een poster zichtbaar waarop koningin Beatrix met een strop om haar nek stond afgebeeld, bedoeld als uitnodiging voor een kraakfeest. Na melding van de politie beoordeelde het Openbaar Ministerie deze content als beledigend voor de koningin en dus strafbaar. Leaseweb, dat de servers van Squat.net host en waaraan de krakerssite hangt, werd ingeschakeld.

Leaseweb-medewerker 's nacht wakker gebeld

Opvallend genoeg gebeurde dat in eerste instantie per telefoon door de politie. Security-officer Alex de Joode van Leaseweb: “Om 01.00 uur 's nachts werd ik wakker gebeld door de politie Gelderland-Zuid met de mededeling die ertoe strekte de website offline te halen. Ik heb vervolgens aangegeven dat daar volgens onze policy een machtiging voor nodig is."

Die machtiging kwam uiteindelijk de volgende dag (woensdag) in de vorm van een dwangbevel met ondertekening van de rechter-commissaris. Daarin werd het IP-adres van de krakerssite vermeld en het verzoek deze voor woensdag 19.00 uur ontoegankelijk te maken. Leaseweb kreeg het bevel pas rond 17.00 uur onder ogen en besloot direct te handelen.

Honderden sites offline

De Joode: “Na het zien van het dwangbevel heb ik meteen onze klant Squat.net proberen te bereiken. Toen dit niet is gelukt heb ik rond 18.55 uur besloten tot nullrouteren van het ip-adres om aan het bevel te voldoen". Het offline halen van de bewuste website zorgde er uiteindelijk voor dat de honderden andere sites, emailaccounts en mailinglists van klant Squat.net ook offline gingen.

Volgens woordvoerder Jaap Otten van het OM was dit niet de bedoeling. “Het ging ons alleen om het verwijderen van de afbeelding op de bewuste website. De provider heeft echter besloten het volledige IP-adres waar de site aan hing te blokkeren met het gevolg dat veel andere sites ook tijdelijk niet bereikbaar waren."

'OM heeft macht misbruikt'

De Grote Broek reageert verontwaardigd op de zaak. Stoffel Spiering, beheerder van de krakerssite noemt de reactie van het OM te zot voor woorden. “Zonder de juiste mensen in te lichten heeft het Openbaar Ministerie op draconische wijze zijn macht misbruikt. Als wij op een normale manier waren ingelicht dat de bewuste afbeelding strafbaar was, hadden wij hier naar kunnen handelen."

OM-woordvoerder Jaap Otten reageert nogmaals op de opmerkelijke gang van zaken. "Het toepassen van een dwangbevel is ook voor ons niet gebruikelijk. De manier waarop wij hebben gehandeld door vooraf contact te zoeken met de provider is dat wel. Het zou juist jammer zijn om direct met een dwangbevel te komen. Dat men bij de provider in eerste instantie niet heeft willen handelen is hun goed recht."

Update 16.00 uur: Reactie woordvoerder OM toegevoegd.

Dwangbevel OM GroteBroek