Het onderzoek wordt gedaan door de Amerikaanse autoriteiten en richt zich op personeel van HP in Nederland, Rusland, Duitsland, Oostenrijk, Servië en landen van het vroegere GOS, de opvolger van de Sovjet-Unie. Het onderzoek bekijkt verdachte transacties, terug tot het jaar 2000.

Russisch smeergeld

HP Nederland wil nog niet inhoudelijk reageren. Het onthoudt zich nu van commentaar en verwijst alvast naar een algemene verklaring waar het later vandaag mee komt.

Aanleiding van het onderzoek is de smeergeldaffaire die begin dit jaar werd ontdekt. Medewerkers van HP Duitsland bleken 8 miljoen euro aan smeergeld te hebben betaald, waarbij ook belasting is ontdoken. Dit alles om een overeenkomst voor een it-netwerk rond te kunnen krijgen. Ironisch genoeg was de klant daarvoor het bureau van de openbare hoofdaanklager van de Russische Federatie. De deal was 35 miljoen euro waard.

Risico op flinke boetes

De Amerikaanse onderzoekers van Justitie werken in deze zaak samen met beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). HP heeft de verbreding van het onderzoek gemeld in het jaarlijkse verplichte overzicht dat ten behoeve van de aandeelhouders moet worden ingediend bij de SEC.

Daarin moeten financiële risico's worden vermeld. Dit onderzoek is er een van. Eventuele boetes kunnen oplopen tot 2 miljoen dollar per overtreding of uitkomen op een som van tweemaal de waarde van de onterecht geboekte winst.

Twee hoofdverdachten

De SEC en Justitie willen nu meer informatie over andere deals in Rusland, Servië en voormalige GOS-staten. Daarbij wordt er vooral gekeken naar de handelingen van twee voormalige HP-werknemers die verantwoordelijk waren voor deals in Rusland. Daarnaast worden illegale kortingen onderzocht in andere landen, waaronder Nederland.

Naar aanleiding van de smeergeldaffaire hebben enkele aandeelhouders al rechtszaken aangespannen tegen de directie van HP, waaronder de al naar Oracle vertrokken ex-ceo Mark Hurd. De directie wordt verweten nalatig te zijn in het controleren van de eigen organisatie of die zich wel aan de zogeheten Foreign Corrupt Practises Act houdt. Die Amerikaanse wet stelt corrupt handelen van Amerikaanse bedrijven in het buitenland strafbaar.

UPDATE 11.02: De algemene verklaring van HP waarover in het artikel wordt gesproken luidt als volgt: "HP is and has been fully cooperating with the investigating authorities, who have focused their investigations primarily on a transaction between an HP subsidiary and the Chief Public Prosecutor’s Office of the Russian Federation and who have now expanded their investigations beyond that particular transaction."