In totaal zouden werknemers van Siemens voor ongeveer 1,3 miljard eurofunctionarissen hebben omgekocht. Via een reeks van mysterieuze fondsen en geheimzinnige contacten werd smeergeld betaald aan overheden, klanten en opdrachtgevers om zo lucratieve contracten te behouden of te verwerven.

De verwachting is dat het Duitse bedrijf rond de 1 miljard euro moet betalen vanwege de smeergeldpraktijken. De verantwoordelijke rechters in München en in de Verenigde Staten, komen vandaag met het vonnis. Siemens heeft de Verenigde Staten 600 miljoen euro geboden vanwege de betrokkenheid bij het omkopen van functionarissen. De rest van het geld gaat naar Duitsland om diezelfde reden. Dat meldt de Financial Times.

Meestal tienvoudige boete

Siemens mag nog van geluk spreken dat de boete relatief laag uitvalt. Normaal gesproken liggen de boetes voor omkoping een stuk hoger. Volgens experts is de normale boete vijf tot tien maal het bedrag dat werd gebruikt voor het omkopen van mensen.

Met het einde in zicht van de spraakmakende zaak, hoopt Siemens een last van zich af te kunnen schudden. "Siemens kan nu weer een normaal bedrijf worden," zegt een senior executive van het bedrijf tegenover de Financial Times. Het schandaal beïnvloedde alle lagen van het bedrijf. De voormalige topman van Siemens, Heinrich von Pieter, zou volgens een intern onderzoek de corruptie binnen zijn eigen gelederen niet goed hebben aangepakt. Voor sommigen hooggeplaatste personen bleef het niet bij alleen kritiek. Een ex-manager werd tot twee jaar voorwaardelijk veroordeeld wegens zijn rol in het schandaal.

Cijfers opkrikken

De omkooppraktijken zorgden voor slechte cijfers voor de onderneming. Mede daardoor, in een poging de cijfers op te krikken, kondigde Siemens verschillende ontslagrondes aan. Maar de nieuwe CEO, Peter Löscher, vindt dat de hervorming hoort bij de ambitieuze plannen van het bedrijf.