Het gaat om een betaversie. De komende weken moet de site uitgebreid worden getest op onder meer gebruiksgemak. Daarna moeten bovendien nog extra functies aan de site worden toegevoegd. Nu bestaat de nieuwsstek nog uit niet meer dan doorgeplaatste ANP-berichten.

De site is niet onomstreden. Het domein was ooit voor lange tijd geblokkeerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) omdat 'nieuws' een te algemene term was om geregistreerd te mogen worden door één partij.

De stichting Samenwerkende Nieuwsorganisaties Nederland (SNN) liet het - in tegenstelling tot andere partijen - niet zitten bij de weigering van de SIDN het domein vrij te geven en spande met succes een zaak aan bij het onafhankelijke College van Beroep van de SIDN.

Het college liet zich begin vorig jaar overtuigen door SNN en deblokkeerde het domein, waarmee de SIDN aan het kortste eind trok. Het domein werd eigendom van SNN.

Ideële stichting

Hierna gebeurde er lang niets met de toch aantrekkelijke url. Al snel bleek dat de SNN helemaal geen stichting was met een ideëel karakter (zoals het tijdens de arbitragezaak beweerde), maar gewoon een commercieel bedrijf met winstoogmerk. SNN stelde een van de grootste nieuwssites van Nederland te willen worden.

Het lijkt er nu eindelijk van te gaan komen, alhoewel de oude initiatiefnemers zich lijken te hebben teruggetrokken en de naam SNN in het niets is opgelost. Inmiddels hebben zich nieuwe mensen over de site ontfermd.

De net gelanceerde betasite is niet echt veelbelovend. Volgens Ton Visser – een van de nieuwe initiatiefnemers – gaat dat nog veranderen. Voordat de site volgende maand in definitieve vorm online gaat, wordt de layout nog gewijzigd. Bovendien worden er nog weer- en fileberichten toegevoegd.

De site wordt binnenkort ondergebracht bij een nieuw bedrijf, genaamd NORT, dat nog in oprichting is. Nu is de url formeel nog eigendom van het mediabedrijf uit Nijmegen waar Visser werkt. Dit zou zijn benaderd door de SNN om iets met de site te doen, zo zegt Visser.

"De oude initiatiefnemers hebben het allemaal toch een beetje onderschat, met name het financiële verhaal", weet Visser. Nieuws.nl hoopt geld te gaan verdienen uit de verkoop van banners. Wat de nieuwe constructie van Nieuws.nl wordt, is onduidelijk. Visser wil niet zeggen of er geld is betaald aan de SNN voor het gebruik van de naam Nieuws.nl.