De vijf grootste internetproviders in de Verenigde Staten hebben hun zestraps-waarschuwingssysteem uitgerold en omgedoopt tot het Copyright Alert System (CAS). ISP's Verizon, AT&T, Time Warner Cable, Comcast en Cablevision willen met het nieuwe systeem illegale downloaders meer bewust maken van illegale downloadpraktijken.

In samenwerking met de gezamenlijk filmindustrie (MPAA) en muziekindustrie (RIAA) is het monitoren officieel begonnen. Het doel is om iedere Amerikaanse internetter bewust te maken van wat auteursrechtelijk materiaal is en waar de grens ligt bij het verspreiden ervan.

Internetters krijgen zes verschillende waarschuwingen. Represailles blijven beperkt tot het tijdelijk afknijpen van de internetverbinding, schrijft het CCI (Center for Copyright Information).

Bewustwording of spionage?

Volgens de MPAA gaat het om de geschatte groep van 29 miljoen mensen die illegaal materiaal hebben gedownload of gekeken, maar niet weten dat zoiets wettelijk niet is toegestaan. Bij een waarschuwing krijgt de internetter te horen wat hij fout doet en krijgt hij een alternatief aangeboden.

Maar critici noemen CAS een spionagesysteem, dat geen rekening houdt met fair use en een springplank vormt naar meer rechtszaken waar buitensporig hoge boetes worden opgelegd. De argumenten van voor- en tegenstanders draaien dan ook globaal om de afweging tussen auteursrecht en het 'vrije' internet.

Controle over de internetter

Met de afschoten antipiraterijwetsvoorstellen SOPA en PIPA in het achterhoofd vrezen de critici dat auteursrechthouders CAS alsnog aangrijpen voor meer controle over de internetter. Daarbij ervaren zij het als omstreden dat de uitvoering, controle en het beboeten in handen van commerciële partijen ligt. Ze menen dat auteursrecht een juridische aangelegenheid is.

Dan is er ook nog kritiek op het nut van CAS. Zo zouden de meeste fanatieke downloaders genoeg technische kennis hebben om het systeem te omzeilen. Tegenstanders van het systeem geven tips voor het omzeilen van het systeem. Het gebruik van een VPN (Virtual Private Network), proxyadressen of andere IP-camouflerende software kan monitoren inderdaad onmogelijk maken.

Zo presenteert het CCI het in werking getreden systeem: