Uber, dat op hevig verzet van de traditionele taximarkt stuit, haalt maar liefst 1,2 miljard dollar op bij een investeringsronde. Daar komt naar verwachting op korte termijn nog eens 200 miljoen dollar bij. Dit zorgt ervoor dat de geschatte waarde van de taxi-app nu een duizelingwekkende 17 miljard dollar is, jubelt CEO en mede-oprichter Travis Kalanick op het bedrijfsblog.

37 landen

Pas vier jaar geleden startte de dienst in San Francisco. Nu meldt Uber in 128 steden in 37 landen operationeel te zijn. Ook de techreuzen volgen de taxi-app nauwlettend. Google, dat ook al geld investeerde, broedt op Uber als onderdeel van zijn zelfrijdende auto's.

Uber is in Nederland na Amsterdam en Rotterdam sinds twee weken ook in Den Haag actief. Daar bestormde het de markt met een week lang gratis ritjes. Betalen gaat bij Uber via de app, waar auto's en chauffeurs kunnen worden gekozen, gevolgd en beoordeeld. Fooi geven kan niet.

Verboden

Toch is het niet alleen maar hosanna. De app is bijvoorbeeld verboden in Brussel en Berlijn. Dat komt door de huidige regelgeving voor taxi's. Uber werkt via de smartphone, waarmee klanten hun 'priv├ęcchauffeur' bestellen. Maar omdat Uber lokaal staat geregistreerd als limousinedienst moeten de auto's na elke rit terug naar de standplaats. Maar dat gebeurt niet.