De Windows-producent heeft afgelopen kwartaal 13,1 miljard dollar omzet geboekt en 3,05 miljard dollar nettowinst. Vooral de Windows-divisie, die traditioneel de kar van Redmond trekt, kwakkelt door het impopulaire Vista en de tegenvallende pc-verkoop. Microsoft meldt verder dat het 750 miljoen aan kosten heeft bespaard door recente maatregelen, waaronder ook ontslagen.

Tweede keer op rij

Vorig kwartaal kreeg Microsoft ook al klappen; het zag de omzet 6 procent dalen naar 13,65 miljard dollar omzet ten opzichte van een jaar eerder. Dat was de eerste omzetdaling sinds Microsoft in 1986 de beurs op ging. De winst is vorig kwartaal ook al gedaald; met 32 procent naar 'slechts' 2,98 miljard dollar.

Financieel analisten waren voor het nu afgesloten kwartaal uitgegaan van 14,37 miljard dollar omzet. Recente cijfers van pc-marktbepalende bedrijven als Intel hadden tot een voorzichtig optimisme geleid voor herstel. Dat is versterkt door een meevallende daling van de pc-verkoop. Onderzoeksbureau Gartner had een afname van 10 procent voorspeld in het aantal verkochte pc's, maar dat is uitgekomen op slechts 5 procent.

Microsofts omzet voor het hele boekjaar 2009 is uitgekomen op 58,44 miljard dollar. Dat is een daling van 3 procent vergeleken met het jaar ervoor. De nettowinst is 18 procent gedaald naar 14,57 miljard dollar.

'Staat er goed voor'

Financieel directeur Chris Liddell van Microsoft geeft toe dat de financiële resultaten teleurstellend zijn, maar uit toch positieve geluiden. Hij stelt dat de bedrijfsvoering in het licht van de recessie goed op orde is en dat het bedrijf er goed voor staat om de economische 'uitdagingen' van de komende twee kwartalen aan te kunnen.

"We zijn volgens mij nu een sterker bedrijf dan we een jaar geleden waren. De economie blijft echter een uitdaging en we moeten ons spel naar een hoger niveau tillen in 2010." De cfo doelt daarmee op Microsofts boekjaar 2010 dat nu is begonnen. Het komende kwartaal zal naar verwachting nog geen herstel brengen voor Microsoft. Het wachten is op Windows 7 dat pas in oktober uitkomt.

Lokken

Het bedrijf lokt nu al met kortingsprogramma's en upgrade-acties. In Nederland is onlangs lauw gereageerd op de pre-ordermogelijkheid voor Windows 7, terwijl er in andere landen wel sprake was van een stormloop. Dit betreft echter geen grote aantallen. Bovendien mag Microsoft de omzet en winst daaruit nog niet bijschrijven in de boeken voor dit en komend kwartaal.

Nederland

Microsoft Nederland meldt nu wel een kleine omzetgroei te hebben geboekt, tussen de 3 en 5 procent. Dat is aan Webwerelds zustersite Channelworld medegedeeld tijdens de recente Worldwide Partner Conference (WPC) van Microsoft in New Orleans.

Verder heeft de Nederlandse tak nu ongeveer een miljard omzet. Het bedrijf wil echter niet specificeren of dat dollars of euro's zijn. Dergelijke details mag de lokale vestiging niet laten weten van het hoofdkwartier. Een woordvoerder van Microsoft Nederland heeft later juist verteld dat een miljard omzet nog niet is bereikt. Ook daarbij worden echter geen details gegeven.