De totale omzet in computergerelateerde consumentenelektronica kwam in het laatste kwartaal van 2012 uit op 975 miljoen euro, meldt retailonderzoeker GfK Retail and Technology, 3 procent meer dan een jaar daarvoor. Over heel 2012 is meer dan 3,6 miljard euro uitgegeven aan IT-producten door consumenten. De meeste omzet kwam van tablets en notebooks, waarbij de tabletomzet sterk steeg en de notebookomzet een flinke daling vertoonde.

Omzet tablets grootste in hele pc-markt

Vanaf maart worden er in Nederland meer tablets dan notebooks verkocht, maar sinds september is de daling van het aantal verkochte notebooks significant en die van de tablets schoot omhoog. In 2012 zijn er 1,8 miljoen tablets over de toonbank gegaan, waardoor het totale aantal verkochte tablets sinds de marktintroductie op 2,9 miljoen stuks is gekomen. In geld wordt er door de winkelbranche meer aan tablets verdiend dan aan alle andere computersoorten bij elkaar.

In andere computerspullen doen e-readers het in Nederland nog onverminderd goed, net als media gateways. Maar waar bij andere producten steeds meer via internet wordt gekocht, is de sterke groei in deze twee producten juist toe te schrijven aan de verkoop in traditionele winkels. Maar, zo schrijft Tessa Holzenbosch van GfK, het zijn ook de enige producten die in het afgelopen jaar een prijsdaling hebben gekend van in de dubbele cijfers.

Meer toetsenborden vanwege tablets

De populariteit van de tablet zorgt tevens voor een toename in de verkoop van de toetsenborden. Maar niet alleen de tablettoetsenborden gingen grif uit de schappen, maar ook de draadloze minitoetsenborden voor multifunctioneel gebruik (niet alleen voor tablets maar ook voor tv's en notebooks) zijn gewild. De omzet daarin verdubbelde in een jaar tijd. De omzet in webcams steeg ook ondanks dat de verkoop in absolute aantallen daalde. Webcams worden beter, maar ook duurder.

Bij de printers en multifunctionals winnen de inkjetmachines het van de laserproducten. Dat lijkt vooral te liggen in de consumentenslimheid: de toners en cartridges van de inkjets zijn goedkoper dan die van de laserprinters.