T-Mobile adverteerde op grote billboards met de uiting 'onbeperkt alles', terwijl er in kleine lettertjes stond aangegeven dat de provider niettemin de snelheid van de mobiele internetverbinding afknijpt na overschrijding van de bundel. De Consumentenbond kreeg daarover klachten en besloot de zaak aanhangig te maken bij de Reclame Code Commissie. Die geeft nu de Consumentenbond gelijk, zo maakt de bond bekend.

Diensten werken niet meer bij lage snelheid

Volgens de Reclame Code Commissie functioneren verschillende mobiele internetdiensten bij de lagere snelheid helemaal niet meer of veel minder goed. “De gemiddelde consument zal op deze belangrijke beperking niet bedacht zijn", meent de RCC. Dat vond verder dat de “gemiddelde consument" niet kon afleiden uit de reclame-uiting met de kleine lettertjes dat de claim “onbeperkt alles" zijn beperkingen had.

Ook zou het de consument niet duidelijk zijn dat die beperkingen op “onbeperkt alles" betekenen dat door de lage internetsnelheid sommige diensten “feitelijk onbruikbaar worden", oordeelt de Reclame Code Commissie.

Niet op alle punten gelijk

Overigens kreeg de Consumentenbond niet op alle punten gelijk. De bond vond namelijk ook dat het onvoldoende duidelijk was dat de geadverteerde bundels alleen konden worden afgenomen in combinatie met een beperkt aantal dure abonnementen. Maar de RCC draaide dat om: T-Mobile deed ook niet de suggestie dat de bundel als apart abonnement kon worden afgesloten.

De Reclame Code Commissie heeft T-Mobile geadviseerd niet meer op deze manier te adverteren. T-Mobile kan nog tegen de uitspraak in beroep.