De Russen hebben sinds kort geen controle meer over een ruimtecapsule die op weg was naar het International Space Station ISS. Het vrachtschip heeft voorraden voor de zes bemanningsleden van de ISS, maar al snel werd door een technische storing alle contact met de onbemande Progress verbroken. De Progress werd nog wel door de derde trap van de Soyuz-raket in een baan om de Aarde gebracht, maar daarna ging het mis, meldt The Guardian.

De oorzaak van de technische storing is nog onbekend, maar het weerhield de Russische vliegleiding in eerste instantie ervan om vast te stellen of de navigatie-antennes wel goed waren uitgevouwen en de eigen raketaandrijving wel was aangeslagen. Daarna werd tijdens vier banen om de Aarde nog getracht communicatie te herstellen, maar vergeefs.

Er is maar een weg, en dat is naar beneden

De Progress zou deze donderdag aan moeten meren bij de ISS, maar dat zal dus niet gaan. Wel raakt de brandstof op en daarna is er maar één weg voor de capsule: die naar de Aarde. De Progress zal door de zwaartekracht uiteindelijk in de dampkring terecht komen en daar grotendeels verbranden. Mogelijke niet verbrandde brokstukken zullen tussen 7 mei en 11 mei op Aarde terecht komen.

De Progress had onder meer zuurstof en water aan boord voor de ISS, en wat reserve-onderdelen. De ISS en zijn bemanning zouden niet in de problemen komen door de gemiste levering.

The Guardian heeft een live-blog over de neerstortende Progress.