's Werelds grootste chipfabrikant sloot het tweede kwartaal af met een winst van 1,3 miljard dollar. Dat is 44 procent hoger dan dezelfde periode in 2006. Volgens Intel zijn de prijzen voor chips wel gedaald, maar was de vraag hoger dan verwacht.

Intel sloot het kwartaal af met een omzet van 8,7 miljard dollar en verraste daarmee beleggers en analisten, die hadden gerekend op ruim 8,5 miljard dollar. In het tweede kwartaal van 2006 bedroeg de omzet nog 8 miljard dollar.

De forse winst is mogelijk mede te danken aan een grote reorganisatie waarbij duizenden medewerkers vorig jaar naar huis zijn gestuurd. In het afgelopen kwartaal heeft Intel 82 miljoen dollar aan reorganisatiekosten ingeboekt.

Overigens is de onrust binnen het bedrijf nog niet helemaal verdwenen. Ook voor de maand augustus kunnen nog 1800 mensen ontslag of een afvloeiingsregeling verwachten.

Sectoren

Hoewel de inkomsten op de markt van goedkope consumenten-pc's in het afgelopen kwartaal tegenvielen door de hevige concurrentie, zag het bedrijf de verkopen van quadcore Xeon-serverchips juist enorm stijgen. Bij de flashgeheugenonderdelen waren de resultaten gevarieerd, zo legde financieel directeur Andy Bryant dinsdag uit. Zo is het bedrijf tevreden over de verkoop van NAND-chips, maar viel de verkoop van NOR-flashgeheugen tegen.

Voor het derde kwartaal verwacht Intel een omzet tussen de 9 en 9,6 miljard dollar. In de tweede helft van dit jaar wil Intel in ieder geval nog een nieuwe reeks desktop chips introduceren, met codenaam Penryn. AMD komt met soortgelijke Phenom-chips.