De Raad van Bestuur van Microsoft geeft Ballmer de helft van zijn maximale bonus. Ballmer kan er twee keer zijn jaarsalaris in cash bijkrijgen. Voor het fiscale jaar 2011 ontvangt de ceo 682.500 dollar bovenop zijn normale salaris van 682.500 dollar. In totaal verdiende de hij dit jaar "inclusief alle andere vergoedingen" 1.376.915 dollar, zo blijkt uit documenten ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De Raad merkt daarnaast wel op dat Ballmer "onderbetaald" wordt voor de rol die hij speelt en de prestaties die hij levert in vergelijking met de bedragen die andere ceo's van grote techbedrijven jaarlijks opstrijken.

Dalende omzet

Ballmer wordt geprezen voor succesvolle productlanceringen van de Kinect, de Xbox en Office 365. Ook over de verbeteringen die zijn aangebracht in Windows Azure en Bing, de vooruitgang op cloud-gebied, het sluiten van partnerschappen met Facebook en Nokia en de aankoop van Skype was de Raad van Bestuur te spreken. Ballmer wordt wel de teleurstellende verkopen van Windows Phone 7 en de teruglopende omzet van de Windows- en de Windows Live-divisie aangerekend.

Het loon van Ballmer steeg met ongeveer 2 procent ten opzichte van 2010. Vorig jaar verdiende hij 670.000 dollar en ontving hij ook de helft van zijn maximale bonus. In totaal verdiende Ballmer in 2010 iets meer dan 1,3 miljoen dollar.

In onderstaande tabel een overzicht van de bedragen die de top van Microsoft ontving, klik voor groot