Google Wave is het Zwitsers zakmes van webdiensten: gebruikers zien er allerlei diensten, zoals Gmail, Google Talk en Twitter, in één interface. Ze kunnen er ook documenten aanmaken in Google Docs, waaraan meerdere deelnemers tekst en multimedia kunnen toevoegen. Door de combinatie van conversaties en documenten (samen door Google "waves" genoemd) zijn de samenwerkingsmogelijkheden volgens Google heel wat groter dan bij Sharepoint.

Open protocol

Google Wave bestaat eigenlijk uit drie lagen: het product, het platform en het protocol. Het product is een webapplicatie in HTML 5, dat gebruikers in hun browser zien. Maar Google Wave is ook een platform met een verzameling API's waardoor ontwikkelaars uitbreidingen kunnen schrijven. Het onderliggende formaat is ontworpen als een open protocol, om te garanderen dat Google Wave en de uitbreidingen met elkaar compatibel zijn, en ook om verschillende wave providers compatibel met elkaar te houden.

Google heeft nu voor twee onderdelen van het protocol een referentie-implementatie geschreven en die onder de Apache 2.0-licentie vrijgegeven. Eén deel van de code is bekend als de Operational Transformation code, wat het hart van de collaboratieve ervaring van de gebruikers uitmaakt. Het tweede vrijgegeven deel bestaat uit een eenvoudige wave server en een client in tekstmodus. Op termijn volgt nog meer code, waardoor iedereen in principe een eigen wave server kan opzetten. Dat is ook expliciet de bedoeling van Google: Wave is een open netwerk waar iedereen wave provider kan worden. Bovendien is het een gedistribueerd netwerkmodel, waar alle verkeer peer-to-peer werkt.

Eigen Wave server

Wie zelf al aan de slag wil gaan, kan de vrijgegeven Wave-code downloaden en de installatie-instructies volgen. De Wave Federation Prototype Server is een Java 6-toepassing die voldoet aan het Jabber Component Protocol en dus werkt als uitbreiding op een XMPP-server zoals Openfire. In het forum kun je discussies over de code volgen.

Geïnteresseerde ontwikkelaars die de server niet zelf willen installeren kunnen een sandbox-account aanvragen op Google's eigen Wave Server. Vanaf 30 september krijgen ook 100.000 geïnteresseerde gebruikers die bugs willen rapporteren een account. Bron: Techworld